Babyvoeding is de afgelopen maanden drastisch in prijs gestegen. Dit heeft tot gevolg, dat bepaalde koppels hun gezinsplanning uitstellen. Niet alleen babyvoeding is thans onbetaalbaar, maar ook Pampers. Daarnaast betaalde de consument in maart dit jaar gemiddeld 36,6% meer dan wat hij of zij in maart 2015 uitgaf voor dezelfde producten; dit heeft tot gevolg dat men thans prioriteiten ander gaat stellen. Alleen al in februari dit jaar tot in maart, stegen de prijzen al met een gemiddelde van 3,5%. Dat blijkt uit de jongste rapportage van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Hoe kan je als startend/ jong gezin het klaarspelen, om een huishouding te draaien, stroom, water, benzine of de bustarieven te betalen en dan ook oog voedingsmiddelen te permitteren? Wanneer er dan ook een kleintje bij komt, dat je de nodige voeding moet kunnen geven, dan zullen sommige families het bedrag voor een blikje babymelk niet kunnen opbrengen. Daarom gaat men nu bewust de zwangerschap uitstellen, want al zijn er twee kostwinners onder een dak, toch zal het behoorlijk zwaar zijn om ook nog de verzorging van een kind in deze tijd, te kunnen bolwerken. Regering Venetiaan had ervoor gezorgd, dat babyvoeding gesubsidieerd te verkrijgen was bij de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending.
Helaas kwam deze subsidie per 1 juli 2014 geheel weg te vallen. Ouders waren vanaf dat moment genoodzaakt de voeding marktconform te kopen. Een blik Nutrilon en een blik Lactogen kosten in april 2014 nog SRD 9,15. Vanaf 1 juli werd de prijs minimaal SRD 15 per blik. De marktprijzen voor de twee merken varieerden tussen SRD 13- SRD 17.
Het excuus voor de stopzetting van de subsidie op babyvoeding, was dat de lage prijs van babymelk een levendige handel in babyvoeding had doen ontstaan. Als contramaatregel en drogreden werd aangekondigd door het ministerie van Volksgezondheid, dat men wilde afstappen van de subsidie van babymelk, omdat het ministerie borstvoeding wilde stimuleren. Maar helaas is het niet zo eenvoudig, zoals de overheid dat dacht te verkopen. Het komt vaker voor dat zuigelingen geen borstvoeding lusten of na hun vierde maand weigeren deze vorm van natuurlijke voeding tot zich te nemen. Het alternatief is babymelkpoeder. Maar jammer genoeg is de prijs van een blikje Nutrilon anno 2016 inmiddels SRD 60, – en een blikje Lactogen SRD 72, -.
De grote vraag naar babyvoeding is wereldwijd bekend. Vanuit China hebben gezinnen de afgelopen jaren massaal in het buitenland geproduceerde babyvoeding gekocht en dat heeft met name in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Thans gebeurt hetzelfde bij Surinaamse gezinnen, die nog de mogelijkheid hebben om babyvoeding en Pampers in het buitenland te kopen. Surinamers vragen vrienden/familie in het buitenland om deze producten te kopen en op te sturen. Als het zo doorgaat in ons land, zullen het binnenkort niet alleen babyvoeding en Pampers zijn, die in dozen moeten worden opgestuurd. De supermarktrekken raken steeds leger, omdat verschillende importproducten moeilijk of zelfs helemaal niet meer worden besteld. Ook kleine ondernemers moeten helaas de deuren sluiten en hun personeel bedanken. De slechte financiële situatie in het land is voor een ieder thans een strop om de hals. Door deze situatie is het vrijwel onmogelijk geworden om nog ergens financieel voordeel uitj te halen.
R.S.B.