Vanwege de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, is de stand van de staatsschuld van Suriname gedaald met SRD 894 miljoen. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het Bureau voor de Staatsschuld, oftewel Suriname Debt Management Office (SDMO). In de nieuwe wet die maandag 4 april jongstleden in De Nationale Assemblee (DNA) is aangenomen met 29 stemmen vóór en 8 tegen, is opgenomen dat van overschrijding van een obligoplafond geen sprake is voor zover deze overschrijding het gevolg is van een latere wijziging van de door de CBvS gehanteerde koersen voor het deviezenverkeer. Ook de definitie van staatsschuld is aangepast naar internationale standaarden. Nu wordt alleen geld, dat gebruikt wordt, als schuld gezien, terwijl voorheen een lening als schuld werd geboekt. Samengevat, wil dit zeggen dat de voormalige officiële wisselkoers van USD 1 = SRD 3,35, gehanteerd wordt voor de staatsschuld per eind januari 2016, in plaats van de op 31 januari 2016 geldende officiële wisselkoers van USD 1 = SRD 4,04. Na de wetswijziging heeft het SDMO de gecorrigeerde statistieken met betrekking tot de stand van de staatsschuld per 31 januari 2016 gepubliceerd.
Hieruit blijkt dat de forse dalingen zitten in de multilaterale- en de bilaterale crediteuren en (buitenlandse) niet opgenomen gecommitteerde leningen van respectievelijk SRD 339 miljoen, SRD 212 miljoen en SRD 238 miljoen. Overige afnamen betreffen commerciële crediteuren, schuld bij de algemene banken, schuld aan de particuliere sector en (binnenlandse) niet opgenomen gecommitteerde leningen, van respectievelijk SRD 54 miljoen, SRD 8 miljoen, SRD 22 miljoen en SRD 16 miljoen. Ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) hebben deze dalingen geresulteerd in een afname van 50,49% naar 45,29%.
De wetswijziging heeft dus een forse afname van de staatsschuld tot gevolg gehad. Hierbij moet de nadruk gelegd worden op het feit dat bovengenoemde afnamen niet tot stand zijn gekomen vanwege aflossingen, maar simpelweg vanwege de wetswijziging.
Deze wetswijziging is doorgedrukt door de regering om het leningenplafond te verhogen. Hierin is zij geslaagd, aangezien de leenruimte is gestegen van SRD 2,5 miljard naar SRD 3,9 miljard.
Staatsschuld per eind februari
In dezelfde week dat de gecorrigeerde stand van de staatsschuld per 31 januari 2016 werd gepubliceerd, is ook de stand per 29 februari 2016 uitgebracht. De staatsschuld per eind februari is met SRD 7 miljoen afgenomen ten opzichte van eind januari 2016.
Deze totale afname zit in een daling van de (buitenlandse) niet opgenomen gecommitteerde leningen (daling van SRD 2 miljoen) en de schuld aan de particuliere sector (daling van SRD 8 miljoen). Vanwege een lichte toename van de multilaterale- en de bilaterale crediteuren van in totaal SRD 3 miljoen, geeft dit dus op totaalniveau een daling van SRD 7 miljoen weer.
Per 29 februari bedroeg de staatsschuld 45,25%.