Landbouwers Saramacca maken moeilijke tijden door

“Landbouwers in Saramacca hebben het moeilijk. De afzet van landbouwproducten neemt langzaam af vanwege de devaluatie en dalende koopkracht van de Surinaamse munt. Groenten moeten vaak worden weggegooid, terwijl er enorm wordt geïnvesteerd in chemicaliën en meststoffen.” Dit zegt ressortraadlid Jason Bakker in een interview met het Algemeen Surinaams Persbureau. Tijdens oriëntaties in de diverse gebieden in het district hebben landbouwers hun ongenoegen geuit aan het ressortraadslid. “De landbouwers hebben het enorm moeilijk”, aldus Bakker. Doordat chemicaliën en meststoffen worden geïmporteerd, zijn de productiekosten voor de landbouwers toegenomen. De sociale impact is aanzienlijk wanneer ze de kosten niet terugverdienen.

De roep om een groentenfabriek in het district is groot. De lanbouwers moeten hun groenten kunnen afleveren, zodat ze uit hun benarde situatie kunnen komen. Tijdens de laatste begrotingsbehandeling in het parlement heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe aangekondigd dat er naar mogelijkheden wordt gekeken om groentenfabrieken op te zetten, zodat de afzetmarkt van de landbouwers groter wordt. Zo kan de export van landbouwproducten ook op gang komen. Hoever het ministerie met de plannen is, is niet duidelijk. Bakker pleit ervoor dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de landbouwers tegemoet komt met medische verzekeringen, omdat ze deze uit zichzelf niet meer kunnen permitteren vanwege de wisselvallige inkomsten. “Ze hebben aanvragen gedaan, maar wanneer het ministerie bij hen langs loopt, zien ze auto’s, machines en huizen, waardoor ze concluderen dat het goed gaat met de landbouwers, terwijl de werkelijkheid anders is”, aldus Bakker. Volgens hem wordt er te veel gekeken naar bezittingen en te weinig naar inkomsten. De verschillende voorlichtingsactiviteiten van de overheid om een eigen moestuin te starten, stimuleert de lokale productie ook niet meer. “Het is natuurlijk goed dat er zoveel mogelijk wordt geplant, maar heb je wel een plan bedacht voor afzet en exportmogelijkheden”, aldus Bakker.

Hij vraagt zich af of er wel een goed plan is gemaakt om de droom van president Desi Bouterse om Suriname tot een Caribische voedselschuur te maken, te verwezenlijken.

More
articles