BIS en CIS beoordelen herstelplan Suralco

Het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) en Conservation International Suriname (CIS) hebben afgelopen woensdag een intentieverklaring ondertekend voor het ontwikkelen van een continue analyse en monitoring van het sluitingsproces dat in gang gezet is bij de Suriname Aluminium Company (Suralco), dochteronderneming van de Aluminium Company of America (Alcoa). Deze samenwerking zal zich voornamelijk richten op het optimale herstel van de natuur in de voormalige bauxietwinningsgebieden. Namens BIS tekende directeur Rita Vaseur-Madhoeban en namens CIS de executive director, John Goedschalk.

Vaseur-Madhoeban en Goedschalk zijn het erover  eens dat de verdere ontwikkeling van Suriname voorop staat en dat er een zo deugdelijk mogelijk resultaat bereikt moet worden voor de uitgemijnde gebieden, zodat de natuur, afhankelijk van de nieuwe bestemming van de gebieden, zich hier optimaal kan herstellen en de nieuwe bestemming duurzaam voordeel kan bieden voor de ontwikkeling van Suriname.

In oktober 2015 heeft de toen ingestelde parlementaire commissie Suralco, het in die periode aangekondigde vertrek van Alcoa uit Suriname besproken met enkele betrokken organisaties, waaronder het Bauxiet Instituut Suriname en natuurbeschermingsorganisatie CIS. Daarbij is de basis gelegd voor de verdere samenwerking tussen deze twee organisaties. Het BIS is het orgaan dat namens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) erop moet toezien dat Alcoa haar verplichtingen ten opzichte van de Republiek Suriname nakomt. De rehabilitatie- en sluitingsactiviteiten van alle vervuilde, verstoorde en uitgemijnde gebieden, speelt daarbij een belangrijke rol. CIS zal technische assistentie verlenen aan het BIS. Dit zal zij onder andere doen door het beschikbaar stellen van haar internationaal netwerk en haar ervaring met zowel rehabilitatieprocessen als het werven van fondsen voor rehabilitatie in de mijnbouwsector. Beide partijen zullen gedurende een jaar samenwerken, waarbij begonnen wordt met een inventarisatie van de status van de aangerichte schade, verstoring en vervuiling in de door Alcoa gebruikte mijngebieden. Ook zullen de bij het sluitingsproces behorende milieubeheersings- en herbestemmingsplannen van Alcoa beoordeeld en geanalyseerd worden tegen het licht van internationaal geldende criteria en standaarden in de sector.

More
articles