NJP gebruikt BvL-staking voor oprichten studentenbonden

“We zitten momenteel in een periode waar studenten zich moeten verenigen, om zo met oplossingen te komen voor problemen. Het is al geruime tijd dat de Bond van Leraren (BvL) in staking is, dus maken we gelijk gebruik van de gelegenheid om studentenbonden op te richten op alle scholen voor Voorgezet Onderwijs Senioren (VOS)”, zegt de ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), Conrad Acton. Vandaag heeft de minister van Onderwijs, Robert Peneux, samen met leden van het NJP, ondervoorzitter Conrad Acton en de verschillende besturen  van VOS-scholen en initiatiefgroepen, om de tafel gezeten om het beleid in de scholen uit te stippelen. Het overleg vond plaats in de vergaderzaal van het ministerie van Onderwijs.

Het NJP is al geruime tijd bezig om studenten op te roepen om zich te registeren, maar er  is tot nog toe weinig  van terechtgekomen, vandaar dat het NJP contact heeft opgenomen met de VOS-directeuren. Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat er niet op alle scholen een studentenbond is. Het NJP gaat daarom op de verschillende VOS-scholen studentenbonden installeren en deze gestalte geven. “De taak van het studentenbestuur is om het  beleid van de school en de studenten te vertegenwoordigen in het beleid van de school”, zegt de ondervoorzitter.

“Minister Peneux heeft beloofd dat als de bonden zijn geïnstalleerd, de bonden de gesprekspartners zullen zijn van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en dat er om de twee maanden  gesprekken gevoerd zullen worden”, aldus Acton. “Vanuit het NJP heeft momenteel het inhalen van de leerstof op de diverse VOS-scholen prioriteit”, zegt Acton. “Ook moeten de jongeren weer naar school”, vervolgt hij. Vandaag  heeft de minister ook  gesprekken gevoerd met  het directeurenberaad van de VOS-scholen. Hieruit is naar voren gekomen dat er een plan uitgestippeld zal worden betreffende het inhaalproces. “Dit is voor nu het belangrijkste dat het NJP wil oppakken”, aldus Acton. Volgende week worden er gesprekken gevoerd met de schooldirecteuren voor het oprichten van studentenbonden.

-door Melissa Achthoven-

More
articles