VALUTAVEILING IS DEVALUATIE

De Surinaamse gemeenschap betaalt zich thans blauw, paars, groen en geel aan verschillende producten en diensten. De tarieven voor stroom en water werden afgelopen jaar drastische verhoogd, en aangezien de Energie Bedrijven Suriname (EBS) ook hebben aangekondigd dat zij op korte termijn over zullen gaan tot verhoging van de tarieven, want ja de wisselkoers is geen SRD 4.20. Ook hebben de Telecombedrijven besloten de tarieven van telefoon/internet te verhogen, dit gebeurde ook vanwege de stijgende wisselkoers die het resultaat is van de valutaveiling. Hoe in Godsnaam stabiliseer je op zo een manier een economie? Heden is de straatkoers ongeveer SRD 7, -, voor 1USD, waarbij cambio’s amper vreemde valuta verkopen, maar wel opkopen. Deze instanties houden de vreemde valuta gewoon vast, zodat zij druk kunnen blijven uitoefenen op die markt. De Centrale Bank van Suriname behoort als moederbank een controlerende rol uit te oefenen op de Cambio’s, maar met de onstabiele manier waarop zij toch omgaan met de huidige koers, geeft aan dat zij toch hun eigen beleid hanteren en maling hebben aan de Centrale Bank.

De Centrale Bank van Suriname gebruikt de valutaveiling als een instrument om de juiste hoogte van de marktkoers te bepalen. DUS WAT? De vraag naar valuta en het steeds dalende te veilen bedrag, resulteren in een zorgwekkende ontwikkeling en dat is de stijgende hoogst geboden koers door de commerciële banken. Die was tijdens de eerste drie veilingen nog SRD 5,35. Bij de vierde veiling was deze gestegen naar SRD 5,5. Als het resultaat van de valutaveiling van de afgelopen week steeg de officiële wisselkoers naar SRD 5,789. Waar gaan wij naartoe? Wat moet er nog meer gebeuren, voordat wij inzien, dat alles wat deze regering het volk heeft voorgeschoteld, alleen maar tot verdoemenis leidt. We kunnen niet meer spreken van louter WANBELEID, maar er is nu gewoon sprake van beunhazerij en ARROGANTIE.

De (officiële) wisselkoers gaat pas dalen, als het aanbod de vraag overtreft. Door voor elke veiling steeds weer minder aan te bieden, waarvan men vooraf weet dat die de behoefte aan vreemde valuta niet zal kunnen bevredigen, beschikbaar te stellen, werkt de CBvS misschien onbewust mee aan het opdrijven van de koers. Als de CBvS oprecht ernaar streefde de wisselkoers te laten dalen, dan zou zij een veel groter te veilen bedrag beschikbaar moeten stellen per veiling. Bij het beschikbaar stellen van een bedrag, dat voldoende is om in de behoefte van klanten van de commerciële banken te voorzien, breng je op de eerste plaats stabiliteit. Een gevolg daarvan zou kunnen zijn, dat door de dalende vraag, de koers van de parallelmarkt ook omlaag gaat.

De recente devaluaties als gevolg van de valutaveilingen zorgen voor een gestadige verarming van de gehele samenleving. Al de spaarpenningen op rekeningen bij banken dalen wekelijks in waarde ten opzichte van de dollar en euro. Is dit wat men beleid noemt? Is dit wat men voor dit volk heeft weggelegd? En daarenboven worden er doodleuk nog meer fiscale maatregelen aangekondigd om nog meer uit het volk te persen.

R.S.B.

More
articles