EBS E LAW

Niet zo lang geleden had NH-minister Regillio Dodson aangegeven dat de volgende fase van de aanpassing van de stroom- en watertarieven was aangehouden. Dit bleek inderdaad zo totdat de EBS deze week kwam met de mededeling dat ze een begrotingstekort heeft vanwege de hoge wisselkoers. Ongeacht de koersontwikkelingen, de tarieven moeten verder omhoog, omdat het bedrijf in de rode cijfers zit. Het bedrijf wil meer geld, maar werkt niet aan het verder verbeteren van zijn dienstverlening. Een vernieuwd hoofdkantoor opzetten wil nog niet zeggen, dat men beter naar de klant toe werkt. De grootste kostencomponent is brandstof (41%), waarvoor slechts voor een deel van de stroomvoorziening naar het EPAR-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne, Saramacca) 600.000 liter HFO en Diesel op dagbasis nodig is. Het brandstofverbruik van overige districten is hierin nog niet meegerekend.

Een ander kostencomponent is onderhoud. De machines in de centrales, het transmissie- en distributienetwerk vereisen regelmatig onderhoud. Ook deze kosten voor smeermiddelen, onderdelen en materiaalaanschaf vereisen valuta. Hiernaast ondervindt EBS ook hoge kosten als gevolg van schade door derden (mastaanrijdingen, schade door bomen en takken in het elektriciteitsnetwerk enz.).

EBS zit ook met verouderde machines en netten die vervangen moeten worden of een upgrade moeten krijgen. Met uitzondering van de personeelskosten zijn nagenoeg alle andere kosten in dollars uitgedrukt. Het verschil tussen de kostprijs en de inkomsten, waarmee de EBS al jaren te kampen heeft, werd tot vorig jaar door de overheid gesubsidieerd. Hoewel het begrijpelijk is dat de kosten voor alle bedrijven fors zijn gestegen door het wanbeleid van de regering, moet het bedrijf ook de hand in eigen boezem steken. Jarenlang is flink gerommeld binnen het bedrijf waardoor veel geld verloren is gegaan. Daarover wordt met geen woord gerept. Nu moet de samenleving de stroomvoorziening garanderen door meer te betalen. Wij zullen eindeloos meer blijven betalen, hoor. De gemeenschap kan dit niet langer opbrengen. Of men geeft een voorzet om te kijken hoe die samenleving hierop reageert, maar Ravaksur heeft al aangegeven, dat de bevolking dit niet kan en zal betalen. De ene hoofdpijn na de andere en het land blijft maar in de grote problemen zitten door geklungel van de paarse amateurs. De EBS maakt grote grappen door met nieuwe tariefsverhogingen te komen. Bij fase 1 scheelde het weinig of het volk had de boel platgelegd. Nu zal het er ongetwijfeld van komen. Juist het bedrijf waar op hoog niveau is gesjoemeld met staatsgelden, wil nu meer vragen voor zijn diensten. Dat is je reinste onzin. De regering zal nu continu ad hoc beslissingen nemen om zo geen menigte op straat te krijgen. Dus het zal niet vreemd zijn als aan de ene kant deze maatregel weer in de ijskast wordt gestopt of toch doorgaat en het volk aan de andere kant weer bedonderd wordt met andere maatregelen. Uit alles zie je dat de zaak muurvast is gelopen. De druk op de regering is zo intens dat men echt slapeloze nachten heeft. Men kan geen kant meer op. The legacy is about to go down. Ten koste van alles wil men dit beschermen. Wij moeten waakzaam zijn dat sommige figuren niet het idee krijgen dat de jaren ‘80 herhaald kunnen worden.

More
articles