Overeenkomst met IMF opent deur voor twee leningen

President  Desiré Bouterse heeft vandaag in De Nationale Assemblee aangehaald dat in geval Suriname een overeenkomst aangaat met het IMF, deze deal ervoor zal zorgen dat er nog twee financiële mogelijkheden zijn om Suriname tegemoet te komen. Volgens het staatshoofd is het IMF bereid om het Surinaamse plan om uit de crisis te geraken, te ondersteunen met een standby arrangement van USD 478 miljoen. Door deze ondersteuning van het IMF bestaan er simultaan nieuwe financiële mogelijkheden, namelijk bij de Wereldbank en de Carribean Development Bank. “ Deze mogelijkheden zullen ervoor gaan zorgen dat Suriname over het dubbele van het IMF bedrag kan gaan beschikken.”

Volgens de president heeft het IMF te kennen gegeven dat het sociale programma van de Staat ervoor moet zorgen dat de kwetsbare groepen geholpen worden.

Ook werd aangehaald dat bij de samenwerking enkele punten de nodige aandacht moeten genieten, namelijk: 1. Transparantie van de jaarrekening en accountantsverklaring 2014 van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit heeft al plaats gevonden; 2. Meerdere veilingen die de gap met de parallelmarkt dichten en een tijdschema voor de veilingen met banken. IMF stelt voor een half miljoen tot één miljoen US-dollar per week; 3. De minister van Financiën en de governor van de CBvS zullen een intentieverklaring tekenen waarin wordt opgenomen dat er geen monetaire financiering zal plaatsvinden. De CBvS zal treasury bills enkel voor monetaire operaties moeten aanhouden; 4. De Raad van Ministers moet een resolutie voorbereiden dat een suppletoire begroting zal worden voorbereid gebaseerd op het macro-programma; 5. De elektriciteitstarieven moeten omhoog. Hierover is er afstemming met de sociale partners waarmee er ook gesprekken gevoerd zijn.

In het verlengde van deze punten gaf de president aan dat er ook gedacht moet worden aan de onderlaag van de maatschappij. Dat is ook een van de redenen waarom het stabiliteitsfonds geïnstalleerd is.

door Ivan Summerville

More
articles