NOG MEER CHAOS

De uitslag van de tweede valutaveiling van de week was zoals voorspeld. De verwachtingen waren al dat de koers verder zou stijgen. De uitslag van de veiling bracht onze wisselkoers naar SRD 5,42 voor de US dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft op die bewuste veiling US$ 2 miljoen ter beschikking gesteld en zoals ook werd aangegeven, hebben banken voor een hogere koers ingeschreven, zodat hun cliënten in aanmerking konden komen voor vreemde valuta. De parallelkoers ligt thans tussen de SRD 5,60 en SRD 6, – voor de US dollar. Het valutavraagstuk is dusdanig verergerd, omdat de vraag thans veel groter is dan het aanbod van de CBvS. Bedrijven die tegen een lagere koers inschrijven, komen daardoor niet in aanmerking op de valutaveiling. Ondernemingen die naarstig op zoek zijn naar vreemde valuta, worden daarom geadviseerd, hoger te bieden dan laatst geldige veilingkoers.

Het doel van de valutaveiling, is om de kloof tussen de parallelmarktkoers en de eigen CBvS-koers te dichten. Op dit moment wordt getracht dit doel te bereiken door de koers van de CBvS te verhogen, terwijl juist het omgekeerde zou moeten gebeuren, namelijk het laten dalen van de koers op de parallelmarkt. De moederbank is ervan overtuigd, dat de valutaveiling bevorderend zal zijn voor de economie en samen met een verstandig begrotingsbeleid, zal bijdragen aan het stabiliseren van de Surinaamse economie. Maar hoe dan? Want tot nu toe, zien we alleen maar dat de wisselkoers stijgt en de parallelkoers neemt daardoor een nog grotere voorsprong. Als men na de vierde valutaveiling geen positieve verandering ziet, waarom continueert men dan deze strategie? De CBvS verklaarde ook, dat een groot deel van de valutamarkt beheerst wordt door onbevoegden en duistere handelaren. Ook de aankoop en verkoop van vreemde valuta in met name supermarkten en andere bedrijven, of gewoon op straat, creëren een onstuimige straatkoers.

Het is misschien nog te vroeg om nu al te concluderen, dat de valutaveiling heeft gefaald om haar doel te bereiken, maar er kan op basis van de vier tot nu toe gehouden veilingen, wél gezegd worden dat het geen voordeel heeft opgeleverd voor de Surinaamse gemeenschap. De valutaveiling heeft vanaf de eerste veiling geresulteerd in een wisselkoers van boven de SRD 5 (voor de US dollar), terwijl de wisselkoers hiervoor USD 1= SRD 4,04 was. Dit geeft aan dat de valutaveiling tot gevolg heeft gehad de zoveelste devaluatie van de SRD. Het wordt niet als devaluatie getypeerd, maar ‘het resultaat van de valutaveiling’. De verwachtingen zijn thans dat SRD ten opzichte van de US-dollar verder zal worden afgewaardeerd, als de valutaveilingen worden voortgezet.

RSB

More
articles