Justitia Pietas Fides MMMXXII

– Dilma. Het lijkt te zijn gebeurd met het huidige staatshoofd van Brazilie, Dilma Roussef die op rij een aantal misplaatste politieke handelingen heeft gepleegd, gevolgd door een kongsie met de voormalig ‘guru’ Lula. Haar grootste coalitiepartner heeft er genoeg van en kiest eieren voor zijn geld door de samenwerkingsverbanden met Dilma Rousseff en haar populistische arbeiderspartij, te beëindigen. Kwestie van tijd en ook Dilma ‘exit’! Politieke hartstocht leidt tot politieke…? Juist ja! De top van de partij van vicepresident Michel Temer ging over ‘tot het onmiddellijk vertrek uit de regering’ en roept de zes overgebleven ministers van de partij op om ontslag te nemen. De partij hoopt de afzetting van Rousseff te bespoedigen en zelf het presidentschap te bemachtigen. Een tweetal weken geleden luidde het bij de PMDB nog dat de partij zichzelf dertig dagen gaf om te beslissen, of ze al dan niet zou breken met Rousseff. ‘De regering heeft slechte beslissingen genomen. Ze is aan het zinken en de PMDB mag niet zinken met de regering’, klonk het toen. Dilma Rousseff ligt enorm onder vuur in Brazilië. De economie zit in het slop en tal van corruptieschandalen bezoedelen de reputatie van de presidente. In december lanceerde de oppositie een parlementaire afzettingsprocedure tegen haar. Rousseff heeft dinsdag na de aankondiging van PMDB een reis geannuleerd naar de Verenigde Staten, waar ze donderdag en vrijdag zou deelnemen aan een top over nucleaire veiligheid. Zij wordt vertegenwoordigd door haar vicepresident, Michel Temer, als ze in het buitenland verblijft.

– Niet stressbestendig. Een commissaris van politie van de Brusselse deelgemeente Elsene was dronken tijdens een belangrijke vergadering over de terreurdreiging in Brussel, op de dag van de aanslagen. De man moest een alcoholtest afleggen en werd vervolgens naar huis gebracht nadat hij eerst zijn dienstwapen had ingeleverd.

– Problemen. Hoe bestrijdt men terrorisme met een notoire kwakzalver? Let dan heel goed op. ‘…de Nederlandse liaison op de ambassade in Washington heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD)…’. De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van herkomst, doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen, dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI (?). Zo antwoordt Van der Steur, minister van Veiligheid in Nederland, de controlerende Tweede Kamer. Miskleun? Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, geeft in een Kamerbrief toe, dat de Amerikaanse informatie over de terreurbroers Khalid en Ibrahim El Barkaoui van een andere Amerikaanse opsporingsinstantie kwam dan van de Federal Bureau of Investigation (FBI)…, zoals hij eerder verklaarde. De aanslagen waren op 22 maart jl., de informatie kwam voor die tijd. Van der Steur berichtte de Kamer dinsdagmiddag, dat op 16 maart een bericht van de FBI was gekomen. Inhoud van het bericht op zich, is niet anders dan hij dinsdag liet weten. Het bericht vermeldde, dat de beide broers door Belgische opsporingsautoriteiten, werden gezocht. Er zijn meerdere momenten voorgekomen, dat ook de opvolger van Ivo Opstelten het nog erger maakte dan zijn gedwongen afgetreden voorganger.

– Gudu pappi’s PR. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft 30.000 euro gedoneerd aan de Al-Ihsane moskee in Amsterdam Nieuw-West. De grote schenking kwam volkomen onverwacht, meldt de moskee op haar website. De moskee is bezig met de inzameling van geld voor nieuwbouw. Tot nu toe werd daarvoor vooral geld opgehaald bij eigen leden en door middel van collectes in winkels en op straat. “Een grote eer van een persoon met een groot hart…”, reageert de moskee op de donatie van Mohammed VI. De Amsterdamse moskee heeft nog 600.000 euro nodig voor het gebouw in de wijk Geuzenveld. Het gebedshuis is ontworpen door architect Gerard Rijnsdorp in de stijl van Dudok. De moskee heeft geen minaret en koepel en volgt daarmee de lijnen van de bestaande bebouwing in de buurt. Mohammed VI is deze week voor een privébezoek in Amsterdam en maakte onder andere gekleed in kleurrijke jas en spijkerbroek een wandelingetje in Amsterdam. Elke dag verschijnen er op zijn facebookpagina foto’s met in Nederland wonende Marokkanen.

– ‘Suma bai’. Het is duidelijk geworden, dat het aankopen van valuta op de veilingen van de Centrale Bank van Suriname nu opmerkelijk inzicht vereist van het nationale parlement. ‘Suma bai na lai?’. Ook de fiscus kan een slaatje slaan uit wat komt bovendrijven. ‘Pe yu feni na moni…, mister cool? Kom dya fu yu gi wi na government take!’. SRD 5,1540 voor de US$. Het land blijft nagenoeg ook na de veilingen, in grotere problemen verzand. Want wie kan de overbrugging van 3.35 naar 5.16 nog voorfinancieren, met een betalingsachterstand van de Overheid die gewoon de staatsschulden niet of nauwelijks meer betaalt. Het particuliere bedrijfsleven wordt gewurgd en de politiek wanstaltige weet gewoon en ongeremd door te jatten. Vader, zoon, neef, dochter…, alles is aan de jatkant van het schip gaan staan. Totdat het land kiepert. EBS/Staatsolie/Telesur al in de uitverkoop of als onderpand verdisconteerd….? De Joodse Staat wil komen helpen…? Fantastisch of gefantaseerd? In ieder geval niet zonder consent van de Us of A. of de machtigste lobby in New York. Laat ook dat in de ‘ton ton’ van sommigen, in het overenthousiasme verwikkeld, spoedig gaan dagen. China, India, Pakistan…, allemaal inmiddels voorgegaan.

– Razzia’s. In een woning aan de Oudedijk in Rotterdam Kralingen is in de nacht van dinsdag op woensdag een inval geweest door een speciale politie-eenheid. De inval kwam voort uit het lopende onderzoek naar terrorisme, bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Bij de inval zijn geen wapens of explosieven gevonden.

– Ongeverifieerd. Een medium weet te melden, dat de directeur van de Regionale Gezondheidsdienst, Maaltie Sardjoe, zou zijn ontheven. Informatie van of over deze zaak, was op de woensdagmorgen nog geenszins te krijgen, gegeven het feit dat het ministerie van Volksgezondheid verzuimde een sterkriekend gerucht te bevestigen of te ontkennen…, en de persoon in deze kwestie genoemd ook niet met enig tegenbericht was uitgekomen.

– Doorstromen. Als men DC Jerry Miranda van Marowijne, Paramaribo N.O. & C. mag geloven, zal er binnenkort totale en vlottende doorstroom komen van het verkeer, dat tussen de Keizerstaat en de Dr Sophie Redmondstraat over de Waterkant moet voortbewegen en worden afgevoerd. Hij zou in staat zijn geweest, de zogeheten Albina taxigroep op en aan de Waterkant te isoleren? En ook te verwijderen? Zien is weer geloven…, hoe dit allemaal in elkaar zal mogen gaan steken. Of ook de strekking Sophie Redmond / Kleine Saramaccastraat zal zijn ontdaan van taxigezwellen, wordt inmiddels stevig in de gaten gehouden. Ook daar een onnavolgbare puinhoop geconstateerd.

– TRUMP. Presidentskandidaat Donald Trump heeft de belofte ingetrokken om ‘any candidate’ van de Republikeinse Partij die na de conventie wordt gekozen te ondersteunen. Behalve zichzelf natuurlijk.

– ‘La France’. De Republiek Frankrijk heeft het plan laten varen om staatsburgers met een dubbele nationaliteit te ontdoen van de Franse helft, ingeval enige vorm van misdrijfbetrokkenheid, zich mocht manifesteren.

– Tattoo Gilly. ‘Bye bye love…, if you show me your tattoo, I will show you mine…!. De Haagse rapper Tattoo Gilly verdwijnt voor 8 jaar achter de tralies als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De loverboy hoorde woensdag in de rechtbank in Den Haag deze straf tegen zich eisen, omdat hij zeker vijf meisjes zou hebben gedwongen de prostitutie in te gaan. Volgens Tattoo Gilly zelf was er geen sprake van dwang. Een wolf in schaapskleren? Jawel! Zo werd rapper Tattoo Gilly, oftewel Guillermo P., eerder al omschreven. Iemand uit de artiestenwereld, nog redelijk succesvol ook. Die in combinatie met zijn tattooshop in Amsterdam een goede boterham verdiende. Maar in zijn relaties met jonge meisjes ontpopte hij zich al snel als een ‘…niets ontziende loverboy…’. De officier van justitie meent dat hij ‘…in de loop der jaren aggressiever en wreder is geworden…’. Hij zou zowel in Den Haag als in Amsterdam meisjes aan het werk hebben gezet. Volgens P. deden de dames dit op vrijwillige basis. Er was geen sprake van dwang. ‘De vrouwen spannen nu tegen hem samen’. P. hoorde deze woensdagmiddag desondanks, een strafeis van niet minder dan acht jaar gevorderd worden. Alle vorderingen en smartengeld, dienen wat de officier van justitie betreft, volkomen toegewezen te worden.

– Extraatje. Willem Holleeder krijgt in hoger beroep vier maanden cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald.De straf is net zo hoog als de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook eiste het OM een jaar extra gevangenisstraf wegens het schenden van zijn proeftijd. Het hof legde uiteindelijk twee jaar meer op. Hij moet nu de volledige drie jaar van een oude straf uitzitten, waarvoor hij begin 2012 onder voorwaarden eerder vrij werd gelaten. De 56-jarige Holleeder werd begin maart 2015 veroordeeld tot 46 dagen cel voor de bedreiging, maar het OM ging in hoger beroep. De straf van het gerechtshof is hoger uitgevallen. Het hof oordeelde dat die straf onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit. Holleeder heeft De Vries ’s avonds laat aan de voordeur van zijn huis bedreigd. De Vries en zijn vrouw vonden de situatie zeer intimiderend en waren bang voor een fatale escalatie. Aldus het hof met in een nadere verklaring.

– Verdacht. Een Franse terreurverdachte die in Rotterdam – Nederland werd aangehouden, vecht zijn mogelijke uitwijzing naar Frankrijk hevig aan.

– Moord. Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015, zo werd woensdag bekend op de tweede dag van de rechtszaak. Het (OM) denkt, dat Van U “sterk verminderd toerekeningsvatbaar was”. Hij wordt verdacht van doodslag, omdat hij uit een plotselinge opwelling zou hebben gehandeld. Daarom zou er geen sprake zijn van moord, meldden media die bij de rechtszaak aanwezig zijn.

Justitia Pietas Fides MMMXXII

More
articles