Handel en Industrie lanceert app voor consumenten

foto: Johan de randamie

Met een druk op de knop heeft de minister van Handel en Industrie (HI), Sieglien Burleson, een app gedownload voor consumenten om hun klachten over ondernemingen, denkend aan winkels, aan te geven. Het gaat onder andere om klachten zoals prijsopdrijvingen, zwendel en fraude, slordige en onhygiënische situaties.

Volgens de minister is men met deze technologie sneller en dichterbij een oplossing van de geconstateerde problemen. De bewindsvrouw is van mening dat de app een zeer belangrijke stap is waarmee HI de consument tegemoet komt. Middels deze app krijgen consumenten de gelegenheid om hun klachten met betrekking tot winkels, te deponeren bij de afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie. Na ontvangst van de klachten kan de Economische Controle Dienst en indien nodig het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), tot actie overgaan. “Het gaat bij deze niet alleen om klachten, maar ook om initiatieven om de internationale handel en ontwikkeling voor de industrie en export te bevorderen”, aldus Burleson.

Gelet op de statistieken, zegt de bewindsvrouw dat het aantal klachten in de periode 2014-2015 in vergelijking met 2013-2014 is verdubbeld. Met de komst van de app kunnen zaken die niet kloppen sneller aangepakt worden. In verband met de afhandeling van de klachten en de informatie die opgeslagen zal worden ligt het in de bedoeling om het beleid aan te scherpen, zodat er minder tot geen klachten binnenkomen.

In het verlengde hiervan deed de minister een oproep aan zowel de consumenten als aan de ondernemers om geen misbruik van de app te maken. “Wat we niet willen, is een onderlinge concurrentie en of handelingen waardoor ondernemers tegenover elkaar komen te staan. De ondernemers krijgen nu meer verantwoordelijkheden en dienen ervoor te zorgen dat alles in hun zaak goed is. Op die manier heeft de consument geen stof om gebruik te maken van de applicatie.” De app vind men via play store onder de naam: coza app.

-door Ivan Summerville-

More
articles