Mozart aangeslagen na dodelijk incident

Mozart Security Service N.V. is nog niet bekomen van de schrik. Sinds het sneuvelen van veiligheidsman Ivanildo Daniel (45) vrijdagochtend on duty op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), gaan collega’s met lood in hun schoenen naar het werk. Hoe kan het ook anders als je moet zorgen voor de veiligheid van anderen, maar zelf niet veilig bent. Stanley Ravenberg, hoofd Operaties bij Mozart, heeft begrip voor de gemengde gevoelens onder zijn manschappen. Het bedrijf kent Daniel sinds 2007 als een toegewijde medewerker. Hij was supervisor op de post die door twee beveiligers wordt bemand. Op het moment van het incident, was zijn collega poolshoogte gaan nemen achterin bij de SEH. Toen hij op het schot afkwam, lag Daniel al badend in zijn eigen bloed op de vloer. Verschillende eenheden van het bedrijf zijn opgeroepen voor een spoedvergadering vandaag. Ravenberg zegt dat het incident zal worden besproken. Er vindt een evaluatie plaats van de uitvalpost SEH-AZP en er zullen aanvullende instructies worden gegeven.

Ook de veiligheid van het veiligheidspersoneel komt aan de orde, aangezien het een haast onmogelijk taak is om anderen te beveiligen als je zelf niet veilig bent.  Daniel werd vrijdag iets na 04:00 uur doodgeschoten door de patiënt Wiresh R. die naderhand lid blijkt te zijn van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Daniel had begeleiders van patiënten, onder wie ook de vrouw van Wiresh R., gevraagd om de behandelkamer te verlaten en in de wachtruimte plaats te nemen. Dat ontlokte razernij bij Wiresh, die in behandeling was voor een blessure die hij had opgelopen tijdens een vechtpartij kort tevoren. Volgens een verslag van de PR van het Korps Politie Suriname, heeft Wiresh de bewaker daarbij een slag toegediend. Ooggetuigen beamen dit en vullen aan dat de veiligheidsman in verdediging ging, maar Wiresh zou de aanval fysiek hebben voortgezet. Daniel pikte dit echter niet en sloeg de man hard terug. Tijdens de worsteling die daarop volgde, trok Wiresh zijn dienstwapen en schoot van vrij korte afstand op de bewaker. Daniel werd in de rechterborst geraakt. Het medisch team van het ziekenhuis deed alles wat in hun vermogen was, maar het mocht niet baten, de man overleed op de operatietafel. Ravenberg: “Bij Mozart zijn we ons ervan bewust dat de SEH een beladen post is.  Mensen hebben een probleem en komen daarom daar, ze zijn dus van tevoren al gestrest. Het vraagt om bijzondere tact hoe met ze om te gaan, ook als ze zich tegen je keren.” De keuze om juist Daniel daar de leiding te geven moet gezien worden tegen die dubbele achtergrond. Hij was een man met humor en had altijd tijd om te praten en hielp zo nu en dan spontaan een handje als patiënten steun nodig hadden. Ondanks zijn zachte aard, had Daniel wel zijn grenzen en met zijn werk grapte hij niet. Mocht hij in een extreem geval fysiek worden aangevallen, dan kon Daniel zijn mannetje wel staan. Dat gebeurde ook gisteren, de patiënt bracht hem een slag toe. Daniel ging in de verdediging en had de man al zo goed als overmeesterd. Hij was namelijk opgeleid in Krav Maga, een uit Israël overgewaaide gevechtsport die in veel landen wordt beoefend door eenheden van politie, leger en veiligheidsdiensten. “Maar tja,..” verzucht Ravenberg: “… we zijn niet opgewassen tegen kogels, jammer.” Daniel was zelf niet gewapend, omdat het een uitdrukkelijke wens is van het ziekenhuis dat de beveiligers geen wapens dragen. “Het is dus een van onze onbewapende posten”, aldus Ravenberg.

SEH MOET VEILIGER

Om het veiligheidsrisico op de SEH benadrukken, vertelt Ravenberg dat de assistentie van Mozart was ingeroepen nadat familieleden van een patiënt vorig jaar verpleegkundigen en een arts in elkaar hadden geslagen. De top van het bedrijf heeft kort na het incident een gesprek gehad met de directie van het AZP en met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Mozart heeft daarbij aan het AZP gevraagd om meer veiligheidsvoorzieningen te treffen, hetgeen is toegezegd. Ook de minister zou aan Mozart hebben beloofd een bijdrage te leveren aan het verhogen van de veiligheid op de SEH. Ondertussen heeft Mozart in afstemming met de top van het ziekenhuis de beveiliging opgevoerd met meer manschappen. Het incident heeft geen aanleiding gegeven om het veiligheidspersoneel te bewapenen, dat druist overigens in tegen de inzichten van het ziekenhuis.

SEH 24 UUR STIL

Na het incident van gisterochtend hebben het verpleegkundig en medisch personeel voor 24 uren het werk stilgelegd. Zij laten in een persbericht weten dat ze ernstig zijn aangetast in hun veiligheidsgevoel. Ze verwijzen iedereen door naar de wachtdiensten, en komen zelf alleen in actie in uiterste gevallen waarbij de overige diensten niet kunnen helpen. De spoeddienst van het Sint Vincentius Ziekenhuis heeft zich opgeworpen om de behandeling van de reguliere SEH-gevallen op zich te nemen totdat de actie over is. Ondertussen heeft de leiding van Mozart psychologische begeleiding ingeroepen voor de collega met wie Daniel op de bewuste ochtend aan het werk was. Ravenberg zegt dat het personeel wel aangeslagen is, maar dat de kwaliteit van de dienst hoog blijft op alle posten waar Mozart een oogje in het zeil houdt.

More
articles