DRANK & DRUGS

Een ieder experimenteert wel eens, een alcoholische drank tot zich nemen, een sigaretje roken enz. Dit zijn handelingen die elk jong mens ooit wel heeft gepleegd. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor, dat hele jonge mensen de gelegenheid krijgen om alcohol te drinken of te roken met vrienden; of nog erger, stiekem hun eigen pakje sigaretten te kopen, omdat er geen controle is op de verkoop aan minderjarigen van deze artikelen. De verschillende leeftijden die thans bekend zijn inzake misbruik van drank en drugs zorgen voor grote zorg. Het is thans zelfs zo erg aan, dat jongeren Xtc-pillen verhandelen en dat de meeste kopers jongeren zijn. Waar is de controle gebleven en hoe is dit moreel verval zodanig gestegen?

Afgelopen woensdag bij de grote Phagwa viering op het Onafhankelijkheidsplein, viel een aantal zaken mij op. Het grootste deel van het aanwezige publiek bestond uit jongeren en sommigen zelfs minderjarig. Wat ik mij in gemoede afvraag is, waar wordt er controle uitgeoefend? Ik neem aan, dat ouders toestemming geven aan deze kinderen om phagwa te vieren, maar misschien niet echt beseffen waaraan zij hun kinderen blootstellen. Wat nog meer opviel, was de wijze waarop deze kinderen stom bezopen door de straten van Paramaribo slenterden, met vuil smeten, tegen vuilnisbakken schopten, luid schreeuwden en scholden, en vervolgens ook nog vechtpartijen uitlokten, die alleen maar het gevolg waren van de beschonken toestand waarin zij verkeerden.

Om het ook nog even over het hangjongeren probleem te hebben in onze binnenstad. Deze kinderen zijn meestal niet ouder dan 20 jaar, een beïnvloedbare leeftijd, die vaak veel schade kan aanrichten als deze jongeren verkeerde beslissingen nemen. Afgelopen week werden zes jongens gearresteerd, die in het bezit waren van XTC-tabletten, die zij te koop hadden aanboden aan leeftijdsgenoten. Drie van hen bleken nog schoolgaand te zijn. Er gingen al geruchten rond, dat XTC-tabletten onder meer verkrijgbaar waren in bepaalde discotheken. Maar als het thans zo ver is, dat deze drugs binnen hand bereik zijn van minderjarigen, dan is er duidelijk een groot probleem dat de aandacht verdient van de overheid en in het bijzonder het ministerie van Justitie en Politie.

R.S.B.

More
articles