Albina taxi’s weigeren te verhuizen

Zowel leden van de Vereniging Taxi Paramaribo-Albina als de niet geregistreerde taxichauffeurs die deze route onderhouden, weigeren om hun vertrouwde standplaats aan de Waterkant tegenover de Heiligenweg te verruilen voor een plek aan de Drambrandersgracht die door de autoriteiten wordt gereedgemaakt. Verenigingsvoorzitter Eduard Austin, zegt aan De West dat de taxichauffeurs er alles aan willen doen om de verhuizing te voorkomen. Austin bevestigt dat er zelfs plannen zijn om op een nog nader te bepalen dag en tijdstip de taxi’s dwars over de weg te parkeren en daarmee de doorstroom van het verkeer te stremmen. Hij beaamt evenwel dat er gesprekken zijn gevoerd met districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noord-Oost, maar voegt eraan toe dat de partijen geen overeenstemming hebben bereikt.

“We willen niet naar de Drambrandersgracht tussen allemaal tijgers en leeuwen.  In die omgeving heb je rovers en de mensen die ons van hier willen, denken niet aan onze klanten die al om 02.00 uur en 03.00 uur in de ochtend op de bus of taxi wachten.” Volgens Austin vinden zijn leden dat de districtscommissaris zich een godfather waant en zonder overeenstemming het besluit neemt om de taxi’s van hun huidige plaats te verwijderen. “We zijn geen kleine kinderen om voor ons te bepalen waar we wel en niet moeten staan. De dc wil ons van hier, maar men is niet ver van de standplaats een gebouw van drie verdiepingen aan het bouwen.” Jerry Miranda zegt echter dat er lang genoeg met de taxichauffeurs gesproken is: “We zijn al anderhalf jaar bezig. Men vond in de eerste instantie dat een gedeelte voor de Wijdenboschbrug een geschikte plaats zou zijn. Voor ons als overheid is dat niet het geval.

Nu hebben we een andere locatie en het blijft daarbij.” De districtsvader geeft verder aan dat de overheid na gesprekken het recht heeft om op te treden, aangezien en dat een overheidstaak is. “Recht is recht en als men vindt dat men straten moet barricaderen of iets dergelijks, dan zijn er autoriteiten die er een gepast antwoord op hebben. Maar natuurlijk hopen we dat het niet zover komt omdat we niet van confrontaties houden”, zegt Miranda. Sommige taxichauffeurs denken dat de autoriteiten met door middel van een verhuizing van de taxi’s, plaats proberen te maken voor het bedrijf Cactus N.V., dit bedrijf kan dan genieten van het stuk land en water dat zij in de schoot geworpen kreeg door het Kabinet- Bouterse I (2010-2015). Ten onrechte worden de taxi’s gezien als de veroorzakers van de files en vaak onnodige drukte aan de Waterkant. “Laten ze het volk precies vertellen wat er speelt. Meki den man tak san o gebeur dja, te den taxi man gwe”, laat een taxichauffeurs zijn bijdrage aan de discussie horen. Op dinsdag 3 maart 2015 werd er een hypothecair uittreksel uitgegeven aan Cactus N.V. gevestigd te Paramaribo aan de Waterkant nabij SMSD-steiger. In het uittreksel staat onder andere het volgende: ‘Het recht van grondhuur voor het opzetten van een winkelcentrum, hotel, parkeerplaats voor de duur van 40m jaar te verlenen op het perceelland gelegen aan de Waterkant, tussen de keizerstraat en de Heiligenweg”. De districtscommissaris hiermee geconfronteerd, bevestigt dat hij hiervan heeft gehoord, maar dat hij er het fijne niet van weet. Miranda zegt dat hij ermee bezig is en dat hij er in deze fase niet veel over kan vertellen, omdat de gesprekken nog gaande zijn. Of de grote ‘verhuizing’ dus echt te maken heeft met dit ambitieuze bouwplan, moet nog blijken.

door Ivan Summerville

More
articles