Kinderarbeid blijft toenemen in Suriname

John Courtar, waarnemend onderdirecteur Arbeidsinspectie, zegt dat kinderarbeid in Suriname steeds meer toeneemt. In het Trafficking in Persons (TIP) rapport 2015 werd Suriname door het Amerikaanse State Department op de Tier-2 watch list geplaatst, maar indien maatregelen uitblijven, dreigt Suriname geplaatst te worden op de Tier-3 watch list. Suriname is inmiddels door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) benaderd om een effectieve aanpak van kinderarbeid te ontwikkelen en uit te voeren. Twee ILO-experts uit Nederland en Amerika zijn in dit kader naar Suriname gereisd om een workshop te verzorgen betreffende het uitbannen van kinderarbeid. Dertig arbeidsinspecteurs hebben deelgenomen aan de ‘Workshop for labour inspectors on child labour’, welke zij gisteren hebben afgerond in Hotel Krasnapolsky.

De vierdaagse training startte op 15 maart jl en vond plaats in het kader van het project ‘Country Level Engagement and Asssitance to Reduce Child Labour’ (CLEAR-project) van de ILO. Volgens Courtar heeft de ranking waarin wij zitten (Tier 2) te maken met de eisen die worden gesteld door het Amerikaanse State Department. Deze hebben te maken met de beleidsplannen die een land maakt om kinderarbeid aan te pakken, de uitvoer van de plannen en de financiële middelen die beschikbaar worden gesteld.

Kinderarbeid bestaat al jaren in Suriname. Als het aan Courtar lag, zou hij de ouders beboeten. Hij vindt dat ouders de plicht hebben om hun kind een goede opvoeding te geven. “Niet als je het kind een tablet geeft, maar als het kind onderscheid kan maken wat goed of slecht is. Kinderen die niet van formeel onderwijs genieten, ontberen later vaardigheden om een andere job te doen. Het kind wordt iemand met een gemiste kans straks, als hij pech heeft. Een kind snapt dat niet, omdat hij een product is van een gemeenschap waarbij overleven op de eerste plaats staat, aldus Courtar. Twee districten waar kinderarbeid veel voorkomt zijn Albina en Nickerie.

Workshop

Tijdens de workshop werd de focus gelegd op preventie en bewustwording. Suriname participeert sinds 2013 in dit project dat een pilot is van de ILO ter bestrijding van kinderarbeid. Het project richt zich op tien landen, waaronder Bangladesh, Paraguay, de Filipijnen, Oeganda en Suriname. De bedoeling is dat deze landen gerichte acties gaan ondernemen om tenminste de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen, hier valt onder andere het werken met gevaarlijke stoffen, zoals bij goudwinning, onder. Hiervoor heeft elk land een eigen nationaal actieplan moeten ontwikkelen. Er wordt ook gewerkt aan wetgeving op het gebied van kinderarbeid en de versterking van de Arbeidsinspectie die moet toezien op de naleving van deze wetten. De arbeidsinspecteurs die de workshop hebben gevolgd, zullen ander actoren verder trainen.

Bij de afsluiting hield directeur Jimmy Belfor van het ministerie van Arbeid namens de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, een toespraak. Belfor zei dat de aanpak van kinderarbeid veel inspanning en wilskracht vereist, vandaar dat ondersteuning en aanmoediging van de arbeidsinspecteurs belangrijk is. Elke participant kreeg een certificaat in handen.

More
articles