Consumentenkring:`President had compensatiemaatregelen allang moeten treffen’

foto: Johan de randamie

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt naar aanleiding van de onlangs aangekondigde compensatiemaatregelen door president Desiré Bouterse, dat die maatregelen allang getroffen moesten worden om de consument te beschermen. De maatregelen die Bouterse met ondersteuning van raadsadviseur Winston Lackin aankondigde, zijn onder andere: het verbieden van huurbetaling in vreemde valuta, mogelijke huurcompensatie, belastingverlichting en voedselpakketten voor minderdraagkrachtige burgers. Alleyne zegt dat de Consumentenkring al langer dan een maand aan de weg timmert om de consument uit deze situatie te halen. Hij vindt het erg dat de regering zolang heeft gewacht, terwijl ze al voor de verkiezingen had aangegeven, dat wij moeilijke tijden tegemoet zullen gaan.

Alleyne is van mening dat deze maatregelen de consument kunnen helpen, maar er zijn meerdere zaken waarop de regering zou moeten inspelen. Hij noemt de valutaveiling als groot zorgpunt. “De regering moet prioriteiten stellen, zodat wij verzekerd kunnen zijn van het beetje geld dat wij hebben”. Alleyne benadrukt dat de valutaveiling vooral niet zonder goede controle uitgevoerd moet worden anders hebben witwassers meer invloed op deze markt.

Het is nu al merkbaar dat veel schappen in de winkels leeg zijn. Ook horecabedrijven moeten hun onderneming sluiten, vanwege de dalende koopkracht, hoge huurkosten en de instabiele koers. Heel binnenkort verwacht de voorzitter ook een schaarste aan producten. “Als volk moeten wij daarom ervoor waken dat handelaren hun prijzen niet zomaar verhogen. Het is ook de morele plicht van actoren en ondernemers om geen misbruik te maken van de schaarste”, zegt hij. Het is volgens hem daarom van belang dat de consument meer voorlichting krijgt en bijscholing met betrekking tot de aangekondigde maatregelen. Thans verwacht Alleyne dat er ook strengere controles worden uitgeoefend door de Economische Controle Dienst met ondersteuning van de districtscommissarissen. De regering zou deze maatregelen nu moeten treffen om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen.

door Kimberley Fräser

More
articles