‘Bende van 3’ actief op de Marowijne

De gendarmerie van Saint-Laurent-du-Maroni (Frans-Guyana) heeft toeristen die richting Suriname komen, opgeroepen om alert te zijn en vooral niet ten prooi te vallen aan een bende bestaande uit drie gewapende mannen. De bende heeft het gemunt op toeristen die per boot de oversteek doen naar Albina (Suriname). Hoewel het trio zeer vermoedelijk al actief was in de omgeving, dateert de eerste geregistreerde actie van woensdag 16 maart. Een kleine veerboot met vier Europese toeristen, twee uit Frankrijk en twee uit Duitsland, werd toen rond het middaguur midden op de rivier overvallen. Zowel de toeristen als de bootsman moesten met lede ogen toezien hoe hun kostbare bezittingen werden afgepakt.

De volgende dag was het meteen weer raak, nu iets eerder op de dag. Twee toeristen staan op de Franse oever te wachten op een boot voor de oversteek naar Suriname. Dan meert een boot aan met drie mannen aan boord. De modus operandi verschilt een klein beetje van de manier waarop ze op dag één te werk waren gegaan. Ze wachten rustig af en wekken de indruk alsof het een bootsman is met twee passagiers aan boord, wachtende op meer klanten.

Als de twee toeristen eenmaal zijn ingestapt, worden ze meteen onder schot gehouden en beroofd. Van een oversteek komt niets terecht. De gendarmerie is in alle staten. De drie mannen zijn nog niet geïdentificeerd, maar de autoriteiten houden er rekening mee dat ze meer op hun kerkstof hebben, maar dat niet alles wordt gemeld. In Frans-Guyana wordt er gespeculeerd dat de rovers vanuit de Surinaamse oever uitrukken en na hun slag te hebben geslagen terugkeren naar Surinaams territoir.

More
articles