Justitia Pietas Fides MMMXII

– GW. Komt men er plotseling achter, wat aan de Lawa in de Republiek Suriname allemaal gebeurt? Leest men geen locale en buitenlandse kranten. Googled men echt niet ter zake ‘kwik’ en ‘prostitutie’, in voornoemd gebied? Plotseling een afgezaagd verhaal, dat Brazilianen een eigen enclave hebben gecreëerd in, op en rond…, wat men nog “Benzdorp” wil noemen. Toen de Antonov van Blue Wing bij Antino in het opstaande bos verdween, explodeerde met S.Verkuijl als gezagvoerder en er zoveel meer Brazilianen de dood vonden, vervolgens velen kwamen kijken wat met de verongelukte landgenoten was gebeurd, zou dat een ‘wake up call’ moeten hebben betekend. Toen de Fransen aan hun zijden van de Lawa, de boel aan goudroversnesten ruimden en de parasiterende Brazilianen richting Surinaams grondgebied verjoegen, moest dat een tweede alarmfase, hebben ingeluid. Nu komt men doodleuk vertellen, dat ‘…onhandelbare en internationaal levensgevaarlijke zaken…’, zich voordoen van “zeggen en schrijven” gebieden, rond Manna in het Franse Noorden tot aan de Boven Oelemarie? Met als geo-kruispunt Benzdorp en omgeving…, moet eigenlijk alleen maar driftig het hoofd worden geschud en hardop gelachen. Het is niet anders te Gunzi en Nieuw Jacob Kondre aan de Boven Saramacca. Sodom & Gomorra…, met een even groot luchtvaartongeluk op 10 Februari 2001. De Staat Suriname is niet meer in goede doen, om beheersdaden vanuit het bestuurscentrum Paramaribo te plegen en te reorganiseren? Geen geld en geen logistieke middelen? Een verachtelijker toestand die een stevig aantal manschappen van de politie zowat het leven kostte, toen hun boot –op weg naar het noorden– in de verraderlijke Poeloegoedoe-vallen geheel voorspelbaar verdween? In plaats van de mensen in en uit te vliegen! Ook zowat slachtoffers geworden van verspilling, diefstallen van volksvermogens en de daarop acute schaarste aan middelen. Gaat wetmatig ‘hand in hand’, binnen de Republiek Suriname. Het enige wat men nu nog kan doen, met de criminele bendes aan vreemdelingen te Benzdorp en omgeving, is de aanvoerwegen afsluiten, de logistiek compleet dichtknijpen/verstikken, de start- en landingsbanen ter plaatse opblazen…, vervolgens de boel omspitten en ruimen. Laat ze maar terughollen, naar waar ze uiteindelijk vandaan gekomen zijn. Niet het noorden, maar het zuiden. Er wordt al genoeg geschoten in Paramaribo. ‘Trafasi no sa man de’. De Fransen helpen maar al te graag een handje mee. Alle ander aanwezigheid van gewapende staatstroepen in het gebied, is tot nu toe te verdisconteren naar het fenomeen ‘gelegenheidscosmetica’ en ‘abjecte show time’. Het Nationaal Leger en de Nationale Politie ofwel KPS, dienen zich per ommegaand van de grondwettelijke taken te kunnen kwijten. Met of zonder toestemming van een regering die alleen maar praatjes verkondigt. Het Openbaar Ministerie hoeft zich daaraan niet te confirmeren of te storen.

– 300. Het magische getal van 300 % meer, kan worden toegevoegd aan het surplus aan nierdialyse patiënten die vijf jaren geleden in Suriname, al de kop opstaken. Waterkwaliteit in het land! En vanzelfsprekend ‘de sopies’.

– ‘Der Carl’. Breeveld vindt dat ‘een parlementair besluit’ heel gewoon wettigt, dat ook hij naar Afrika afreist om een snoeppartij mee te mogen maken. Nog wel in tijden, dat het absoluut niet kan zulks op verheven staatskosten te doen. Ach, wie is heden ten dage het grootste reizend exemplaar, tussen 2010 en 2015 voor hem geweest en begon ook “Der Carl” van een ‘Du no Du – presidentschap’ te dromen? Oké dan! Het verhaal van Gajadien rammelt overigens ook lekker mee en doet de kritische karakteristiek van de VHP-er absoluut geen goed. Kijken of er ook een ‘korte stop…’, “a la Somo” in Holland wordt gemaakt. Of dat men over Brazilië naar Lusaka gaat.’Times will tell’.

– “Oh God”. Wat gebeurt er allemaal. Een ongehoord aantal hectaren wordt op basis van SBW-1207 geveild. Ook gebouwen beginnen in opdracht van het bankwezen, mee te gaan in de megaverkopen.

– ASFA. ‘If a no tide, dan na tamara…’. De rechter heeft gezegd, dat de ASFA geen besturen vergadering op de dinsdag mag houden. Geduld is daarbij een schone zaak. Het moet ook heten…, dat niet-contribuerende leden van die club een coup wilden plegen, onder de magische leiding van ene Ameerali? Lijkt op een weinig magistraal verhaal, met rancune als basisthema. “If a no linksom, dan mi sa grabu yu rechtsom, yere Wilgo!”. Misschien dat Bilkerdijk zich met wat ‘Marine – grease’ moet invetten en de uitgestoken hangklauwen daarmee mag/kan afweren. Met de hulp van Sieglien natuurlijk.

– ESSO. Als men in vroeger tijden “ESSO” riep, dan kon men gelijk koppelen met Van Marion of Lo Ten Foe. Uit Almere het droevige bericht, dat Richard Lo Ten Foe op 87 jarige leeftijd heen ging. Regionaal manager van de ESSO Standard Oil geweest in Suriname, de Caribbean en Midden Amerika. “Riche” is op de dinsdagmiddag in Amsterdam gecremeerd.

– Gaten. Weer een gat werd in de binnenstad gecreëerd door brand, aan de Brumastraat voorheen Weidestraat. Twee panden met een historisch verleden, gingen in vlammen op. Het verkeer vanuit en naar het Noorden van Paramaribo, ondervond zeer veel oponthoud rond 15.00 uur op de maandagmiddag (…), toen de brandalarmbellen rondgingen.

– Eruit/-in. Men is eruit. Een Toeristenkaart om erin te komen, zal de vreemdeling Euro 30,– om US$ 35,– mogen kosten. Iedereen blij. Ook Nirmalla kan weer even glimlachen. Niet voor lang, hor.

– Gilmore. Het lachen is die wel ontnomen. Als hij het niet doet…, zal de VHP het in landsbelang wel even doen. Genoeg braintrust/-thrust aanwezig. Een economisch herstelprogram schrijven en aan de bevolking op een spoedvergadering van De Nationale Assemblée aanbieden. Minste wat men bij collectieve apathie, binnen de coalitie kan in-/tegenzetten.

– Elo. ‘Hij praat als een gecertificeerde analfabeet…’, beet Jogi de NDP-er Amzand Abdoel toe. Er zijn mensen te vinden die het nog een stukje minder diplomatiek zouden willen brengen. Maar die hebben geen parlementaire immuniteit.

– Rampgebied. Kort en bondig. Het Academisch Ziekenhuis kan binnenkort tot ‘rampgebied’ worden verklaard. Aan alles is er nu schromelijk tekort en geen zicht op verlichting.

– Schieten. Een Braziliaan neemt een jachtgeweer, na te zijn verwond en schiet een winkelier neer in het Grankreek-gebied van Brokopondo. De vreemdeling is voortvluchtig. Braziliaanse vrouw wordt aan de Rembrandstraat in Paramaribo Noord beroofd. In Onverdacht te Para een beroving aan de Meursweg en in het gebied Lelydorp ‘beroving en knevelarij’ van een moeder met dochter, in de eigen woning. Wat nog meer te zeggen over de veiligheid onder Bouterse-II? Leven zonder diefijzer…, mensen! L e v e n ?

– Apengedrag. Een oom die een nichtje van 12 jaar verkracht. Kritiek op voorspoedig handelen…, welke van de politie na klachtdelict en gedegen aangifte werd verwacht.

– Valutaveiling. Men gaat naar een valutaveiling op 22 maart 2016. “Prioriteitenstelling gewenst…”, roepen ingewijden. Kapers op de kust!

– Brazilië. Het zuiderbuurland staat op springen, als er niet per ommegaand een oplossing voor de politieke crisis wordt gevonden. “Weg met Dilma Rousseff en strafrechtelijke vervolging van Lula…”, werd geëist door miljoenen Brazilianen. Een respectievelijk vigerend en gewezen president op de schop. ‘Corruption reigns’. Ook in Suriname vergelijkbare ouvertures. Wat te denken van Maduro en het inmiddels leeggestolen Venezuela. Trieste parallellen! Toch weer hoopgevend.

Justitia Pietas Fides MMMXII

More
articles