Burleson legt beslag op zevende damtitel

Internationaal dammeester (IM) Guno Burleson heeft zich in de late uren van vrijdagavond gekroond tot de nieuwe damkampioen van Suriname. Burleson, die hiermee zijn zevende nationale damtitel opstrijkt, won in zijn laatste partij van de dertiende ronden tellende finalefase van Ricardo Palisie. Hij eindigde op 20 punten, één punt meer dan directe concurrent Niaaz Salarbaks die verrassend verloor van Derryl Bohr.
Burleson en Salarbaks gingen na de twaalfde ronde nog gezamenlijk aan kop met 19 punten. Bij winst voor beide spelers in de dertiende tevens laatste ronde zouden barragewedstrijden de doorslag moeten brengen, maar zover kwam het niet. Salarbaks, die al in de twaalfde ronde punten liet liggen met een remise tegen verliezend titelverdediger Rodney Lion, leek deze teleurstelling niet te boven zijn gekomen. Bohr die tot voor de 13e ronde de elfde plaats bezette, stuntte danook met de overwinning op de titelkandidaat en uiteindelijke semi-kampioen.
Voor Burleson, die vorig jaar ook al de Raj Narain Srefidensi Open won, is het geweldig om de titel te veroveren. Hij geeft aan dat er een druk was gelet op de duur van de wedstrijden. De nieuwbakken kampioen wijst er op dat hij zelf lange partijen heeft gespeeld. Hij noemt onder andere het treffen in de eerste ronde tegen Lion, de kampioen van 2015. Die partij, die door Burleson werd gewonnen, duurde langer dan zes uren. Ook in de twaalfde ronde had Burleson een lange nacht, namelijk vijf uren tegen Krishnapersad Ori had. “Ik ben blij daar ik nu de zoete vruchten van pluk”, aldus de meervoudige landskampioen, die ook al in 2012, 2011, 2004, 1999, 1997 en 1990 kampioen werd.
Burleson is tevreden met het verloop van het toernooi, dit ondanks het feit dat anderen een andere mening waren toegedaan. Een paar toppers hadden deelname namelijk laten schieten, maar volgens Burleson was er toch een aantal goede spelers van de partij. “Als je een dammer van naam bent, gaat men zich in een partij tegen jou meer inzetten, dus voor mij was het niet makkelijk”, stelt de nieuwe kampioen, die zich nu gaat voorbereiden op het komende Roethof Open International.
Volgens Salarbaks, wiens broer Arief Salarbaks in 2013 landskampioen werd maar dit jaar vanwege studie niet van de partij was, is het gewoon misgegaan. Hij kan echter niet aangegeven waar het precies fout ging. Toch heeft het verlies tegen Bohr hem niet verrast en is hij ook niet teleurgesteld. Hij is integendeel blij dat het toernooi al achter de rug is, omdat de repetitieperiode voor de deur staat. “Als ik had gewonnen zou ik dan twee dagen lang moeten spelen”, aldus Salarbaks voor wie het dan niet goed zou uitkomen, omdat de hij volgende week begint met zijn SO’s. Indien hij en Burleson op een gelijk aantal punten waren geëindigd zouden barragewedstrijden over twee dagen de kampioen moeten bepalen. Uiteindelijk eindigde Salarbaks op 19 punten.
Salarbaks: “Het maakt dus niet echt uit dat ik verloren heb. Als ik me zou moeten concentreren op dammen en mijn schoolprestaties tegelijk, zou het bij een van ze mis gaan.”
Federatiemeester (MF) Johannes Alfaisie sluit het toernooi met en tevreden gevoel af. Alfaisie eindigde met eveneens 19 punten op de derde plaats. Hij meent dat hij gelet op zijn kwalitatief spel wel recht had op een derde plaats. “Om met één punt verschil achter de kampioen te eindigen geeft wel en prettig gevoel”, aldus Alfaisie, die in 1988 en 1987 semi-kampioen werd en derde in 2012, 1997 en 1996, maar nog steeds op zijn eerste kampioenschap wacht.
De volledige uitslagen van de 13e ronde zijn:
Burleson (2243)-Palisie (2028) 1-1; Bohr (2012)-Salarbaks (2098) 2-0; Gerson Bendt (2153)-Rinaldo Kemnaad (2142) 2-0; Alfaisie (2172)-Waldi Anches (2023) 2-0; John Schmelz (2155)-Arwien Bhagwandas (1965) 2-0; Glenn Dumfries (1997)-Ori (2042) 0-2 (remise) en Marcel Oostburg (1997)-Lion (2141) 1-1.

door Ivan Summerville

More
articles