Transformatie Suralconiër naar landbouwer of veeteler

“Het is beter kennis over te dragen en zo de productie van voedsel te garanderen in plaats van  voedsel te kopen”, aldus minister Soeresh Algoe  van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens de uitreiking van certificaten aan Suralco- werknemers vandaag. De training betreft Plantvermeerdering, Introductie Kassenteelt en Veeteelttraining aan werknemers van Suriname Aluminium Company (Suralco). Het ministerie heeft de afgelopen weken 85 Suralco- personeelsleden getraind om zelfstandig agro-ondernemer te worden in de landbouw-  en veeteeltsector. Met deze training heeft het ministerie van LVV invulling gegeven aan de samenwerking met de Suralco om de kennis van het personeel te vergroten.

Het personeel bevindt zich namelijk in een transformatieproces en grepen de mogelijkheid tot kennisverbreding met beide handen aan.

Gedurende de periode 29 februari tot en met 4 maart 2016 werd aan de participanten kennis bijgebracht over de veeteeltsector in Suriname, waarbij de onderwerpen ‘Schapen houden in Suriname’ en ‘de Pluimveeteelt’ uitvoerig behandeld werden. Bij het onderwerp ‘Schapen houden in Suriname’ werd de nadruk gelegd op de schapenrassen, voeding en voedergewassen, huisvesting, verzorging en ziekten. Bij ‘Pluimveeteelt’ werd aandacht besteed aan onder andere: huisvesting pluimvee, verzorging van kuikens, verzorging van legkippen, slachtkippen, doksen, het slachten van pluimvee, antibioticagebruik bij slachtdieren en anatomie en verteringsfysiologie van de kip.

Vanuit het onderdirectoraat Landbouw zijn er eveneens trainingen verzorgd aan de Suralco-personeelsleden over de kassenteelt en plantvermeerdering in de maand februari.

Van de 67 participanten die deze trainingen volgden, zijn er reeds enkelen die het aangeleerde in de praktijk hebben toegepast op hun eigen perceel. Hiermee bevorderen zij de gezinslandbouw en bij grotere producties, kunnen zij overgaan tot het afzetten van hun gewassen, welke een inkomstenbron vormt voor het gezin. De theoretische kennis van zowel de landbouw- als de veeteelttrainingen werd door middel van veldbezoeken aan landbouw- en veeteeltbedrijven in de praktijk getoetst door de deelnemers.

Het Suralco-personeel vond het een uitdaging de trainingen te volgen, want wanneer er efficiënt gekweekt en geteeld wordt, ongeacht de grootte van het bedrijf, zal dat niet alleen voordelig zijn voor de kweker of teler, maar ook voor de consument. De Surinaamse landbouw- en veeteeltsector heeft voldoende potentie om verder te groeien. –

More
articles