Justitia Pietas Fides MMMVIX

– Econ. Ze maken alles kapot. Ook de Economische Controle Diensten van Handel & Industrie, hebben in relatieve zin geen poot meer om op te staan. De groot-/detailhandel is het gebeuk door de Overheid zat. Men devalueert tweemaal ‘overnight’ en gelijk mag men in de winkels of productiebedrijven de prijzen niet aanpassen, overwegende een verplicht te stellen econ-vervangingswaarde? Het antwoord ligt daar nu al voor klaar. We importeren niet meer en zetten de verkoop van bepaalde goederen gewoon stop. Want men luistert toch niet naar de noden van de handel en dus het volk in het bijzonder. Anderen roepen weer op om geen belastingen meer te betalen cq. af te dragen, na wat men de samenleving als monetaire autoriteiten heeft aangedaan. Solidariteitsinzet, wat Bouterse-II eigenlijk wilde en promootte, is compleet zoek geraakt. Wanbeleid is daarvan de grondoorzaak. Apathie werd koning.

– ‘Basi’. “Elo Basi, mi klari yere. Mi lon drey. Mi no man ronde, nanga dis moni’. Bejaard geraakt en al tijden voorzien van een overheidspensioen…, vaker in duplo en weer anderen in drievoud…, gaan ze ‘grat hari’ naar partijleider Bouterse of een welwillende subalterne. Weten zich dan ook ingeplekt/-gevoegd op een virtuele raadadviseurspost. Welke raad…? Hoogstwaarschijnlijk ‘de superraad’ die boven de ministerraad, de eigen ‘paarse dinges’ doet. Al heeft men het superslecht gedaan in Bouterse-I en lijdt het land daar enorme schade van…, mogen ze komen bijzitten en additioneel ministersalarissen toucheren. Politiek betaald en men is volledig aan elkander, voorlopig in ieder geval geheel veroordeeld…? Natuurlijk, bro! Kijk goed. Van Herrie Herrie tot aan Lacki en terug. ‘Nyan Dringi Prisiri – Bonjo Boys’. ‘Winti e wai, lanti e pai dem vriendje dati fu tan drai…’. De gestudeerde mens die een diploma aan de locale en internationale universiteit(-en) wisten te halen, mogen buiten blijven pinaren en duimendraaien. Geen doorstroming. Behalve dan het etnisch noodzakelijke, om het zaakje opportunistisch te kunnen inkleuren. Want het solider intellect wordt binnen een klap en een scheet, maar al te lastig bevonden en zeer vlot weer buiten gezet. Die naar de ‘selectaschool’ cq. ‘spinazieacademies’ waren verstuurd en het ook daar niet wisten te maken, konden ook al tien jaar lang —zonder voor de staat te werken— salarissen/emolumenten toucheren en bij overname van tijdelijke staatsmacht, ‘overnight’ gestrekt op het beruchte kabinet komen pierewaaien. ‘Dem man resolutie teken keba…, yere! Di fu Abrikadabri, so men langa Pa Sjene regel dati…, maaaanh!’.

– Innuendo. Speculatief en loopt over van ‘innuendo’. De sponsoren hebben hem ook als snel door en houden hun vingers stevig op de knip. Slim…! Ook is het resultaat nog steeds niet geworden wat het was. De juiste mensen zijn immers nog steeds niet ondervraagd of “hij” erbij was of niet? ‘Ach ach ach…, OM e sribi!?’. De Nederlandse staat zou beelden hebben van de ‘killing spree’ op 08 December 1982 in Fort Zeelandia? Een existentiële ‘drone’ zou die beelden hebben verzorgd? Dat moet ‘Dew’ dan maar gauw bewijzen. Wat men wel in overvloed had, waren beelden van dode marrons die onder het mes bij de anatoom pathaloog ware/zijn geweest. Uitgebreid beeldmateriaal bleek in beheer van Lieuw Yen Tai. Helaas twee verdachte branden van beide MP-brigades en de vliegramp van 07 Juni 1989 verder, zal ook die fotozaak zijn verkoold. Maar dat die beelden enige tijd op het bureau van ‘Herrie Herrie’ berusten, toen hij het fenomeen Brunswijk in een brochure wenste te beschrijven, staat buiten kijf. Maar de executies van 08 December 1982…? Beelden uit het Mortuarium…, stonden al op 09/10 December 1982 vast. En dan niet alleen op het netvlies van vele familieleden, doctoren, militairen, advocaten en nieuwsgierigen. In ieder geval heeft Herrie Herrie, geflankeerd door het overgewicht van Marto en een Sgt.Maj., zijn wazige zin gekregen en mogen een monument of twee worden onthuld. Voor gevallen strijders die tegen Brunswijk cum suis omkwamen en ter herinnering aan het feit, dat een ‘persoonlijk conflict’ tussen Bouterse en Brunswijk zulke rampzalige gevolgen heeft gehad voor de mensheid. Van baby’s tot hoogbejaarden. Van dienstplichtig soldaat tot aan jonge officieren. Van kind tot oma/opa, aan burger- en militaire zijden. Een ramp zonder weerga. De economie compleet naar gort. Onbetaalde schaden. Het ene monument allernaast de plek waar Herman Gooding werd vermoord en het andere, op dertig meters afstand, waar politieagent Sultaan en luitenant Van Aalst, op eerdere datum van 25 Februari 1980 werden beslopen en evenzo lafhartig vermoord. En de daders van deze halsfeiten liggen deels al op het kerkhof en een ander deel van de crimineel-coupabelen zeker niet. https://en.wikipedia.org/wiki/Innuendo

– Kas. De kas van het district Commewijne is leeg. Eerder ook die van Para. De Kas van Staat, staat vooralsnog door geestbeperkte amateurs gestut en dus terdege ook op omvallen. En dan de rekening(-en) van entiteiten die hun geld in goed vertrouwen in bewaring gaven aan een autoriteit…, zal gauw blijken…, dat ook die onrechtmatig en wederrechtelijk door “de onverlaat” is/zijn leeggehaald. Het Openbaar Ministerie kan het nog eens drukker krijgen, voordat de helft van 2016 is uitgeluid.

– ‘Alata poepe’. Voor wie dat deel heeft gemist, heeft de controlerende Staat Suriname goedgekeurd, dat een met uitwerpselen van ratten besmette container rijst, aan het broedereiland Jamaica, werd verscheept. ‘Bad boyzzz, bad boyzzz…, what ya gonna do, when ya sent ratpoooop to me…?’. ‘Ziekte van Weil- distributie, zal men eigenlijk bedoelen. Koppen moeten rollen? Heeft Jamaica wat aan, nu het gezag van het land Suriname in de Engelssprekender Caribische gemeenschap toch al een cijfertje ‘twee’ meekrijgt. Niet eens iets om je na de ‘knock out stoot’, nog voor op te richten.

– CIS. Als de traditionele importbedrijven niets meer invoeren, kun je er donderop zeggen, dat een meest corrupt staatsimportbedrijf ‘ala’ Sovjettijd(-en) weer wordt in-/opgericht. Zoals CIS van vroeger, waar Wietje en Ceciel goudgeld aan verdienden? Of toch weer niet…? Over kwaliteitimportgoederen/-producten in bulk, zonder aangegeven vervaldatum, hoeft men het dan niet eens meer te hebben. Dan maar Surinaamse rijst, twee stengels groenten, kousenband op lemmetje en een gepeperde Djaki gevangen bij Leonsberg. Smakelijk eten.

– Hoop. Inderdaad doet hoop leven. Ook bij Bouva die niet twee termijnen maar drie ambtstermijnen voor het presidentschap van een en dezelfde persoon wil hebben? Voor zichzelf of Bouterse…, is om het even. Na de volgende verkiezingen is de NDP gedecimeerd en misschien wel weggevaagd. De misleide jeugd uit 2010 den 2015 die weinig of geen kennis uit het verleden droeg, weet nu na Bouterse I en II, wel degelijk wat de paarse organisatie met ‘nog vijf’ bedoelde. Wanhoop en ellende.

– Bejaard. Het bereiken van een bejaardenleeftijd, heeft voor uitverkorenen zo zijn voordelen. Zeker op het kabinet van Bouterse. Maar op straat en zelf in eigenhuis, worden bejaarden weerloos gerost, beroofd, bestolen en in elkaar geslagen, door de zware criminaliteit en ook ‘de wonderen’ binnen een bepaald soortement aan familieleden. In 2010 werd aangegeven, dat niemand in SU nog van iets hoefde te vrezen. Suriname zou het veiligste land voor jong en oud, op dit half rond worden. Geen diefijzer…! “Aan je hoela!”.

– Brand. Nog zo iets. Weer een vrouw binnen een week omgekomen, bij een huisbrand. Minstens twee gewonden, vielen bij de betrokken nachtelijk uitslaande vuurhaard.

– ‘Google Alert – blooms’. Melding dat Ashwin Adhin in het ultra democratisch geregeerde India is aangekomen en de ‘roots in staatsverband’ ook daar nader onderzoekt. http://www.indiablooms.com/ibns_new/photos-details/N/2438/vice-president-of-suriname.html

– Wakker worden! Een poging het ‘zaakje van staat’ wakker te schudden en los te trekken, werd geleverd door de ondernemer Badloe die zijn filosofische en realistischer visies op het Internet durfde plaatsten. De link kan men vinden, op: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34188

– ‘Bye bye, babe’. Oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is in Willemstad door de rechter schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, ambtelijke omkoping en witwassen. Hij krijgt drie jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter heeft hij zijn positie als premier misbruikt. Schotte kwam in 2011 onder vuur te liggen toen bleek, dat hij nauw samenwerkte met een vooraanstaand lid van de Siciliaanse maffia. Er zijn er veel meer, in de regio en nog veel dichterbij huis. http://nos.nl/artikel/2092088-drie-jaar-cel-voor-oud-premier-schotte-van-curacao.html

– Olie. De relatief lage prijzen aan de pomp in Nederland, ‘lijken’ voorlopig voorbij. Dat komt doordat de prijs van ruwe olie sinds januari enigszins oploopt. In januari zakte de prijs van ruwe Brent-olie, nog onder de 30 dollar per vat. Deze week schommelt de prijs al rond de 40 dollar. De prijs van ruwe olie, bepaalt voor een deel de prijzen aan de pomp.

– Constitutioneel. Biedt geen bescherming van wet noch recht in Turkeije De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Consitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een ‘stap tegen Turkije’ genoemd.

– Voorzichtig. In navolging van PvdA-leider Diederik Samsom ontkent ook premier Mark Rutte op de vrijdag, dat een recent conflict in de coalitie over de aanpak van de vluchtelingenproblematiek zowat heeft geleid tot een kabinetscrisis.

– OM. Leuk om allemaal te weten en regulier rekening mee te houden. Wel degelijk Strafeis voor het stelen van bromfiets op politieterrein………! http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34196

Justitia Pietas Fides MMMVIX

More
articles