Ex-daklozen en -verslaafden krijgen tweede kans in kunstwereld

Daklozen en verslaafden worden vaak afgeschreven uit de maatschappij, om verandering hierin te brengen, heeft de initiatiefnemer de Nederlandse ambassade, met ondersteuning van Zulile Blinker als medecoördinator een ‘I Recycle Expo’ georganiseerd, waarbij ex-daklozen en ex-verslaafden van recycle materiaal functionele kunstvoorwerpen en speeltoestellen hebben gemaakt. ‘I Recyle’ maakt deel uit van het programma Kunst, Cultuur en Ontwikkeling van de Nederlandse ambassade en wil naast verandering brengen in het stigma, waardoor ex-daklozen en ex-verslaafden niet worden geaccepteerd en gerespecteerd, ook zorgen voor een schoon milieu.

Het project startte op 1 februari en twintig mannen van Stichting Rika hebben deelgenomen.

De kunstenaars die de mannen hebben begeleid bij het vervaardigen van de kunstvoorwerpen, zijn: Yubi kiridongo (Curaçao), Roberto Tjon A Meeuw (Curaçao), Andre Sontosoenmarto (Suriname) en Kurt Nahar (Suriname). De kunstenaars zijn erg tevreden en trots over het eindresultaat. Tjon A Meeuw die bekend staat om zijn recycle kunst en Futu bangi’s die staan bij Zus & Zo, vond het een leuke ervaring om samen te werken met deze groep. Hij heeft de mannen bijgestaan om de speeltuin bij Villa Zappakara, waar de kunstwerken worden vervaardigd en tentoongesteld, te bouwen. Zij hebben zo min mogelijk gewerkt met machines, het idee was op lego gebaseerd. “Het mooie van deze mensen is, dat als je ze liefde en zorg geeft, zij dusdanig weer iets voor jou reflecteren, dat je er verbaasd van staat. Ik vond het fijn om met ze te werken. Het was ook iets heel nieuws om met deze groep samen te werken”, aldus Tjon A Meeuw. De kunstenaar wil de mensen laten zien hoe wij omgaan met afval. Hij merkt op dat mensen nu wel bewuster omgaan met hun afval, gezien de precaire situatie waarin wij nu verkeren. Het was dus nog niet zo gemakkelijk om aan afvalmateriaal te komen. IJzer was bijvoorbeeld heel moeilijk om te verkrijgen. Sontosoemarto is een straatartiest die ervaring heeft met afvalmateriaal en het opleiden van diverse doelgroepen. De groep ex-daklozen en ex-verslaafden was wel een grote uitdaging om mee te werken. Enkele van de mannen kende hij van de straat. Voor wat betreft de kunstwerken, daar was geen speciaal thema aan verbonden. “Elk werkstuk heeft zijn eigen verhaal. We hebben ze begeleid en voor de rest mochten ze los gaan op hun eigen creativiteit”, aldus Sontosoemarto. Twee weken was te kort om te werken aan het project. Sontosoemarto zegt dat er veel meer gedaan kan worden. Het wachten is op het na traject. Misschien komen de vrouwen dan ook aan bod.

Om de kunstobjecten te bezichtigen en eventueel te kopen, kunnen geïnteresseerden op vrijdag 11 maart bij Villa Zappakara terecht. De werken zijn redelijk geprijsd. De opbrengsten gaan naar de Stichting Rika. Het dichterscollectief Kokolampu onder leiding van Zulile Blinker, het duo Bijcel Watsaam & Lycinthia Winters, Swit Firi (Kwaina band) en dj Earl da Pearl, zullen zorgen voor  entertainment. Op 12 maart wordt de nieuwe interactieve tentoonstelling Mixmax Brasil geopend.

-door Kimberley Fräser-

More
articles