Justitia Pietas Fides MMMVIII

– Paniek. Inderdaad wordt er nu de absolute finale in paniekvoetbal gespeeld. IMF wil devaluatie? De Centrale Bank van Suriname wil valutaveiling, tezamen met de handelsbanken, Cambio-grapjassen pleegden coup en wilden eerstens de SPSB/Hoefdraad-kongsie met U-turn van mega-winstdragende interventie US-dollars en misschien een portie Euro’s erbij gegooid. De coalitie in De Assemblée wil dat het valutaverlies per 01Maart 2016 werd/wordt aangehouden. De ondernemingsverenigingen met het hart op de juiste plek, waarschuwen(-den) tijdig, voor neveneffecten als de (neven-) aanpassingsmaatregelen, door Hoefdraad alweer vele weken geleden aangekondigd, consequent en misschien wel opzettelijk, uitblijven. Hoefdraad ging doodgewoon op reis en het land kwam tot stilstand. Bussen reden en veerboten voeren niet meer. De Nationale Assemblee kon/kan nu ook niet vergaderen –onder een te licht bevonden Bouva– omdat Geerlings – Simons de sleutels van cruciale ruimten, het agenda-aanrecht en ook de leeslampenkap van de griffie, mee naar het buitenland heeft genomen…? Intussen breekt de paniek uit, als valutahandelaren, speculanten en cambiohouders gewoon de chantagekoers absurdistisch opschroeven. De rijken gewoon als vanouds rijker worden en de armen verder naar hun moer worden gedraaid. Nog vijf jaren Bouterse ‘plus’, mensen? Oké dan! Centrale Bank en handelsbanken in een spoed cosmetisch vergaderoverleg bijeen. Faillissementen, openbare veilingen SBW 1207, ontslagen ‘all over the place’’, armoede zet in en de kinderen hebben na vrijdag geen school meer. Met Bouterse-II afdoend gecomplimenteerd. Wie wil Sranan met nog eens 100 miljoen US-dollar oplijnen, met groot gevaar voor verduistering of wegconsumerende ‘zweef teki’? Juist ja! Het is maar wat de rijkere gek, nou eens effekes in de tombola van een piramidespel wil weggeven. Schulden die betaald moeten worden met penningen uit een nieuw aangegane schuld? Lijkt wel verdacht op Roep met ‘alles onder één dak’ van “Huize Hoefdraad” cum suis. ‘Wan sani we luku strak yere…, Bouta lai dem wonderboi of economics, yere’. Caldeira 1983, Goedschalk (1980 e.a.) en dan wil men in 2010 ‘Der Tellie’ niet meer? Maar dan de import IMF-coryfee Hoefdraad? Wellus…, uit Beiroet ‘so bun’. Wellustig en gemotiveerd, ‘…i sabi toch…?’. Totdat ook hij zich persoonlijk voelde aangetast en onprettig betast, door de schokkerend uitgesproken ‘misleidingen van Andojo’? Het kwaad was echter al geschied. “A moni de, a moni no de, a moni gwe a reserve nyan ook tu…, ini na HOG – styling”. Wonderkinderen van eigen bodem. ‘Soso syen, na ini na a – no – mi caroussel fu pernasi’. Schade en schande, nationaal & internationaal. ‘So so djeme we yere…, ini na Kondre fu wi!’. ‘Soso loli…’.

– Weldenkelijk. Zoals het bij intelligenter en geciviliseerde gemeenschappen wél kan. De Europese Centrale Bank (ECB) zet de geldkraan verder open en de belangrijkste rente in de eurozone wordt verlaagd naar 0 procent. De rente stond sinds anderhalf jaar op 0,05 procent. Banken gaan meer boeterente betalen voor geld dat niet ingezet wordt voor kredietverlening. Verder wordt vanaf april elke maand niet voor 60 maar voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht. In juni komt er een nieuwe pot voor goedkope leningen waar banken op kunnen intekenen. De ECB stond onder grote druk om de rente verder te verlagen en het opkoopprogramma te verruimen om zo de economie en de inflatie aan te zwengelen. Ondanks een buitengewoon stimuleringsprogramma krijgt de ECB de economie niet echt aan de praat en de inflatie van min 0,2 is ver verwijderd van de 2 procent die de ECB zich ten doel gesteld heeft. De economische vooruitzichten zijn de voorbije maanden verslechterd. De economische groeiverwachting voor dit jaar is met 1,4 procent een stuk lager dan in december. Ook de inflatie valt volgens de jongste cijfers en ramingen stukken lager uit. De komende maanden zullen de prijzen blijven dalen en in 2018 zal de inflatie met 1,6 procent nog steeds een stuk onder de gewenste twee procent liggen. Op de financiële markten werden de stimuleringsmaatregelen aanvankelijk enthousiast ontvangen. De AEX schoot in luttele minuten omhoog naar een winst van drie procent en liftte dankzij de ECB naar de hoogste stand van dit jaar. Maar na twee uur was de blijdschap over en kregen zorgen over de economie en de ‘soort van onmacht’ van de ECB de overhand. De AEX sloot uiteindelijk in Amsterdam met enig verlies. Een dip van bijna een procent op 431 punten.

– Vraag. De vraag naar Chinese producten neemt wereldwijd af. De vraag van de Chinese producenten naar elementaire grondstoffen neemt af. Er ontstaat wereldwijd een overschot aan grondstoffen, waarvan de prijs met raketsnelheden daalt. Geen vraag! Olie/goud…, naar absolute prijslaagten! Iran biedt miljarden liters olie erbij en wel tegen afbraak prijzen 30 % terugval in de economie van de Republiek China en affiliatiebedrijven in het buitenland, betekent het aanwakkeren van opnieuw een mondiale crisis. Het gejuich ter zake onevenredige groei van de Chinese economie van weleer…, verstomd en maakte gauw plaats voor wereldwijd verwijt.

– Oorlog. Italië staat op het punt om de Libische kustlijn over 300 kilometers tussen Tobruk en Tripoli militair schoon te vegen van IS-invloeden en terreurstrijders. Wacht nog effe op groen licht van de ‘legitieme’ Libische overheid en andere geallieerde landen die bij herhaling in twijfel verzuchten. Europa loopt inmiddels zeer groot gevaar, sinds de IS(-IS) in Sirtre, voormalige thuisbasis van Moamar Gadaffi voet aan de grond heeft gekregen en zich ultradreigend naar Europa toe manifesteert.

– Google Alert. Suriname maakt zich los van Polisario? Waar Sranan zich allemaal niet aan krankzinnigs verbonden had/heeft en de bittere nasmaak daarvan tot op heden mag ervaren. Een Google Alert geeft het volgende aan: Rabat – The Foreign Ministry of the Republic of Suriname issued today a press release announcing the withdrawal of its recognition of the so-called “SADR,” the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation said. “The Republic of Suriname, which recognized the so-called “SADR” on August 21, 1982, said through a statement issued by its Foreign Ministry that this decision is motivated by its desire to adopt a constructive neutrality to support the efforts made by the United Nations and the international community to find a just and mutually acceptable political solution” to the conflict over the Moroccan Sahara, the ministry said in a statement. On this occasion, Foreign Minister Salaheddine Mezouar held a telephone conversation with Foreign Minister of the Republic of Suriname, Niermala Badrising, in which he hailed, on behalf of Morocco, this wise decision of the Government of Suriname, announcing the severance of diplomatic relations with the puppet entity of “SADR”. Mezouar expressed to his Surinamese peer Morocco’s gratitude for the constructive position which falls in line with UN efforts to reach a political and final solution to this regional dispute on the basis of the Moroccan autonomy proposal deemed by the International Community as serious, credible and realistic, the ministry added. https://www.moroccoworldnews.com/2016/03/181727/suriname-withdraws-its-recognition-of-polisarios-self-proclaimed-sadr/

– Kansspel. Verwarring en ‘red herring behaviour’ omdat Nederland het pokerspel als ‘kansspel’ definieert. Had men een alternatief, boven in de mouw gespeld? The Amsterdam Court of Appeals has ruled poker a game of chance only two years after another court in the Netherlands stated poker was a game of skill.http://www.pokernews.com/news/2016/03/dutch-court-rules-poker-a-game-of-chance-24265.htm

– IS-styling. ‘Ondro gron Nederland…’, van Amsterdam in het bijzonder en dan ook de internationale gemeenschap in Den Haag en elders, zwaar geschokt over de scheiding ‘hoofd en romp’ van een 23 jarige jongen met Arabische roots in het zuidelijk gedeelte van de hoofdstad. http://www.newsmax.com/World/Europe/EU-Netherlands-Severed-Head/2016/03/09/id/718219/ http://www.theguardian.com/world/2016/mar/09/severed-head-amsterdam-cafe-drugs-gang-war-netherlands

– Wat? Starnieuws.com bracht tot het middaguur het volgende aan aandachtspunten:
– Presidentskandidaten Peru verbannen uit verkiezingen; IMF: Wereld riskeert economische ontsporing; In april meer opwekcapaciteit voor EBS-centrale; Ex-ministers Leilis en Lackin nu raadsadviseurs; Earth Hour campagne begonnen bij Bernadetteschool; Auditeur-militair legt uit waarom strafeis niet kan…; Rotary zet leerlingen van Moengo in het zonnetje; Zegen en gebed voor mortuarium en personeel; Meer dan SRD 6 neergeteld voor US$ 1

– Auditeur. De officier van justitie en tevens vigerend auditeur-militair Elgin, vindt hoogstpersoonlijk dat hij zich juist heeft opgesteld bij het handhaven van ‘wet en recht’. Theoretisch en als legist mag Elgin dat. Met name zich aan de hem voorgehouden regels, blijvend houden en confirmeren. Of een ieder zich daarin terug kan vinden, weet ook Elgin maar al te goed. Hij zit alleen met het vaststaande en onomstotelijke feit, dat er op 08 December 1982 binnen de wallen van het Fort Zeelandia, minstens 15 ongewapende mensen openlijk zijn vermoord in deze zelfde Republiek Suriname. Hij weet wie zich daar schuldig aan hebben gemaakt en vervolgens vermeld hebben, geen problemen met een herhaling te hebben. Weet wie de daders en uitlokkers zijn…, anders was er geen requisitoir. Hij weet ook, dat het Openbaar Ministerie met allerlei twijfelachtige redenen omkleed, heeft verzuimd om te onderzoeken en te vervolgen tot ver in het jaar 2000. Het ‘blinde muur syndroom’, moet Elgin alles van weten. Elgin is ervan op de hoogte, dat nabestaanden en ook verdachten, links en rechts naar een andere wereld zijn vertrokken. Elgin is ervan op de hoogte, dat ene geïmporteerde Dew Baboeram uit Den Haag, het strafproces en het hele gebeuren van 1980 tot op het heden, tegen betaling bagatelliseert. Zie het volgende maar weer: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34124 http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34185 Reistickets/hotellogies op kosten van derden en de nadrukkelijk meer verduisterde sponsoren, over de gehele wereld aanwendt en zaken cq. personen ter fundamentele verwarringen erbij betrekt. Elementen en entiteiten die vooralsnog niet bij de 08 December 1982 – gruwelmoorden, door een crimineel staatsoffensief/-apparaatonderdeel uitgevoerd en door Dew ‘gemixt ofwel gecomprimeerd’, nadrukkelijker ter verwarring bij te betrekken zijn. Gaat ook als vreemdeling en geïmporteerde NL-staatsburger, nu ‘met staatseer’ op weg naar de totale vermenging. Stamppot uit het Haagje…, eigen. Wil als Nederlander, een nieuwe Amnestiewet voor de plantage (bij-)schrijven!? Wat een misselijkmakende mop! Vermengd het menselijk leed met allerhande nonsensuele hersenspinsels om het gelijk van hem en de ingewijde Bouterse, geforceerd aan dubieuzer zijde te kunnen (ver-)krijgen. Feit is en blijft voor Elgin ‘the self proclaimed’ wetsbeschermer…, dat minstens 22 moorden contentieus werden gepland en 15 nadrukkelijk ook voltrokken, onder buitenzinnige leugens en hartstochtelijk valse uitingen van de geïdentificeerde (hoofd-)daders. Tot het moment dat de kruik berst en medestanders/executeurs/shooters dus, gingen praten en niet langer wijlen Fred Derby de hoofdgetuige meer was, kon of hoefde zijn. Bekentenissen en getuigenissen geklaard. Requisitoir en strafmaat meteen ‘ready’! Ook de valse meineedfiguurtjes, daarbij gezien en meegenomen. Daders genoegzaam bekend en uitermate zorgvuldig geïdentificeerd. Stoffelijke resten opgegraven en geïdentificeerd. Amnestie ‘old school timing & lining”, luimde al enige tijd. Ook dat moet Elgin vooraf hebben geweten. ‘Wie niet…’ in dit land Suriname die de zaken sinds 1980 van nabij volgt of wenste te volgen? Elgin wil te midden van vervolgings-, berechtings- en ook bestraffingsverwachtingen, het woordelijk en in de publiciteit nog even hebben over zijn ‘persoonlijke aantasting’ en ‘inbreuken op zijn professionaliteit’. Vreemde ontwikkeling…? De (inter-)nationale gemeenschap, wel degelijk in staat zijnde het kaf van het koren te kunnen scheiden…, de ene veroordeling op de andere veroordeling invullend richting Openbaar Ministerie, evenzo nog vermogend te mogen incasseren…? Ondanks dit allemaal, blijft er bij een zich vormende meerderheid, niet anders dan de indruk, dat Elgin hoogstwaarschijnlijk met een heel andere dan de te verwachten ‘orthodoxe benadering’ helaas bezig is geraakt. Persoonlijke integriteit en professionaliteit, zullen daar ongetwijfeld dan ook in toenemende mate onder gaan lijden. Maar gelukkig is het Hof van Justitie er nog. En ook de Krijgsraad ter zake 08 December 1982. Geheel in functie en integer! Daarbij zal Elgin en hopelijk dan ook niet zijn directe superieuren te horen krijgen, hoe fout men bezig is geraakt, na de slopende 33 hele jaren “plus” van ‘reeds bekende moorden’, waarvan de daders nog steeds in relatieve vrijheid mogen rondlopen. Totdat de internationale gemeenschap zich gedwongen voelt, ook daar de leiding bij/van over te nemen. Misschien dat Elgin dan niet een inbreuk op de soevereiniteit van het land Suriname gevoelt. En zijn persoonlijke integriteit cq. de professionaliteit die hij bij het OM zou hebben, alsnog kwalijk durft inbrengen en bespreken. Recht zoeken en ook krijgen in Suriname? Justitieel geborgen zijn…, ja. ‘The Republic of Suriname transformed heavily into nothing more or less than a failed state! African styling, maybe?!’. Inderdaad kan en mag men dat denken. Helaas wordt het allemaal met het uur en de minuut erger. Dew Baboeram is gewoon bezig een verzameling dadermoordenaars erbij te betrekken, zodat de werkelijke uitvoerder/uitlokkers van 08 December 1982 kunnen verdampen na te zijn ondergesneeuwd. Behalve dan ‘the chief of all vice…’. “A tan so!”. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34172

Justitia Pietas Fides MMMVIII

More
articles