Dew Baboeram, meer bekend als Sandew Hira, zei hedenmiddag tijdens een persconferentie in het Lalla Rookh-gebouw, dat hij het tweede gesprek met Desiré Bouterse in verband met de 8 Decembermoorden wil voeren zonder camera en audio. Hira is de mening toegedaan dat hij het antwoord op de 8 Decembermoorden beter kan achterhalen als er geen camera, audio en een derde persoon aanwezig zijn. Het een-op-een gesprek moet nog gepland worden, maar zal in elk geval vóór 8 december 2016 moeten plaatsvinden, want op die dag zal Hira het eindrapport van het onderzoeksproject ‘De getuigenis van president Bouterse’ presenteren. Het ligt ook in de bedoeling dat dit rapport binnen het onderwijs een plaats krijgt, zodat ook studenten meer te weten kunnen komen over de 8 Decembermoorden. Tijdens de persconferentie behandelde Hira als eerste punt de voortgang van het onderzoek na het gesprek met Bouterse in Brokobaka vorig jaar. Er zijn tot nog toe vijfhonderd ingevulde vragenformulieren binnen en honderden die nog ingevuld moeten worden. Uit de formulieren die al zijn ingevuld, concludeert Hira dat vele mensen nog steeds niet willen meewerken aan het onderzoek. Veel mensen die wel bereid waren te praten, wilden hun naam niet prijs geven. Ten aanzien van het rapport over de 8 Decembermoorden, heeft Hira achterhaald dat er drie kopieën waren, waarvan één is vernietigd, één in Nederland is en de andere elders. Thans is hem verteld dat er ook beelden van de executie zijn vastgelegd. Bij de beelden van Horb die zelfmoord zou hebben gepleegd of is vermoord, worden nog vraagtekens geplaatst. “Het is allemaal informatie waarmee ik moet zitten puzzelen.” Hira deelde ook mee dat Nederland eindelijk heeft meegewerkt aan het onderzoek om onder geheimhouding dossiers te laten zien. Echter mogen er geen stukken gekopieerd worden. Vanaf vandaag zijn er vertegenwoordigers van het International Instituut for Scientific Research (IISR) die dit gedeelte van het onderzoek in Nederland uitvoeren. Hira zei voorts dat er tot nog toe euro 90.000 besteed is aan het onderzoek, dit bedrag is gedeeltelijk geschonken en het andere deel wordt beschouwd als een schuld.
Het tweede punt dat behandeld werd, is het voorstel dat is gedaan om de twee amnestiewetten in te trekken en te vervangen door één algemene amnestiewet die de slachtoffers centraal stelt. Hierover zijn er gesprekken gevoerd met minister Jennifer van Dijk-Silos, zij heeft beloofd dit voorstel te presenteren aan het parlement.
Als derde punt introduceerde de voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, Humphrey Jeroe, de leden van dit comité en wat de doelen en activiteiten van het comité zullen zijn in de komende periode. Hira is de initiatiefnemer voor de oprichting van dit comité. Het comité wil precies in het midden van het jaar op 30 juni om 17.00 uur, één minuut stilte houden voor slachtoffers en nabestaanden van geweld. Deze activiteit zal plaatsvinden op het Onafhankelijkheids-plein. De afspraken die hieromtrent worden gemaakt zijn als volgt: geen politieke toespraken, de namen van de slachtoffers worden voorgelezen door de kinderen van de nabestaanden, ook personen en familieleden die betrokken zijn bij de 8 Decembermoorden, zijn uitgenodigd. Het comité neemt thans de verantwoordelijkheid om informatie te verschaffen aan de nabestaanden van de slachtoffers, met name in de dorpen die nog steeds niet weten waar de slachtoffers begraven zijn.
door Kimberley Fräser