Commissie Grondwetsherziening overhandigt eindverslag aan president

Staatsrechtsgeleerde Sam Polanen heeft vandaag als voorzitter van de Presidentiële Staatscommissie Grondwetsherziening 2011 schriftelijk verslag gedaan aan president Desiré Bouterse. In het verslag doet de commissie voorstellen, nadat de Grondwet op de operatietafel is gelegd en grondig is geanalyseerd. De voorstellen van Polanen en zijn commissie hebben betrekking op onder andere artikelen die moeten worden gewijzigd of anders moeten worden gegroepeerd in de Grondwet. Daarnaast heeft de commissie een memorie van toelichting voorgesteld, die ervoor moet zorgen dat een ieder de Grondwet kan lezen en begrijpen.

Polanen gaf bij de overhandiging van het verslag op het Presidentieel Paleis als antwoord daarop:  “We hopen  dat de Grondwet nu voor een ieder beter leesbaar en begrijpelijk zal zijn.”

De opdracht de Grondwet te analyseren kwam van de president zelf en was vervat in een presidentieel besluit. Hij legde aan de aanwezige journalisten het hoe en waarom van de wijzigingen uit, alsook de noodzaak daarvan.

De commissie is van oordeel dat alle voorgestelde wijzingen doorgevoerd zouden moeten worden. Ruim vier jaar was de commissie bezig met de presidentiële opdracht. “Onze wens is dat alle wijzigingen worden overgenomen en we hopen dat als de wijzigingen worden overgenomen er een verbetering kan komen in onze Grondwet”, zegt Polanen, die ervan overtuigd is dat een wijziging van de Grondwet volgens de richtlijnen die zijn commissie heeft gegeven, in het belang is van de totale samenleving.

Polanen zegt dat president Bouterse een dringend beroep gedaan op de commissie om in contact te blijven met de media, om uitvoerig en diepgaand uitleg te geven over wat de veranderingen inhouden. “Er waren een aantal hiaten in de Grondwet en artikelen die niet op elkaar waren afgestemd, en ook niet op elkaar aansloten. Al deze hiaten zijn opgespoord en verder ingevuld, zodat de Grondwet een goed lopend geheel kan zijn”, aldus Polanen.

De Surinaamse Grondwet dateert uit 1987.

door Melissa Achthoven

More
articles