KINDERLOKKER

Op verschillende lagere scholen is alarm geslagen, nadat afgelopen week er zich een vreemd incident heeft voorgedaan, waarbij een leerling werd benaderd door een vreemde, die bij confrontatie met een leerkracht, onterecht beweerde de vader van het kind te zijn. Enkele scholen zijn deze week vervolgens begonnen via email, ouders op de hoogte te stellen over dit voorval en tips te geven m.b.t. het waarborgen van veiligheid op het schoolerf. Het schoolbestuur benadrukte in zijn email dat het de samenwerking nodig heeft van de ouders en of verzorgers, waarbij werd gevraagd dat de kinderen niet zonder begeleiding het schoolerf verlaten. De verschillende scholen geven ook aan, dat dit een voorzorg is om extra alert te zijn, om ervoor te zorgen dat de kinderen veilig afgezet en opgehaald moeten worden. De beste aanpak in dit geval is, dat de schoolleiding en ouders de kinderen erop moeten wijzen, dat zij zonder begeleiding het schoolerf nooit mogen verlaten en vooral niet met vreemden. Dit soort waarschuwingen kunnen kinderen wel angstig maken, maar als het op de juiste manier geschiedt, zal het bewustzijn en de alertheid vergroten.

In Suriname komt het fenomeen “Kinderlokker” niet zo vaak voor maar, het is niet uitgesloten. Men is pas de afgelopen jaren meer aandacht hieraan gaan besteden. Je hoort wel vaker over “kindermisbruik”, en dat komt in verschillende vormen voor. Je kan daarbij denken aan misbruik door een oom, neef, nicht, tante, of vriend(din) van de familie, die een kind zijn/haar vertrouwen weet te winnen met een cadeau of snoepje, om vervolgens het kind op een ongepaste manier te betasten. Het kind weet zich vaak genoeg geen raad en denkt vaak dat het kan; op een latere leeftijd beseffen zij dat het niet normaal is. In de beginfase is het hoofddoel van de kinderlokker het winnen van het vertrouwen van het kind. Dit maakt het mogelijk het kind mee te krijgen naar zijn woning of een andere locatie zonder dat daarbij dwang aan te pas komt. Een kinderlokker zal vrijwel altijd een kind uitzoeken dat alleen is, of slechts samen met een ander kind, en blijft dan ver uit de buurt van volwassenen. Kinderen die geen vriendjes of vriendinnetjes hebben, zijn ook vaak het uitverkoren doelwit. Sommige kinderlokkers zijn geduldig en investeren eerst langdurig in de zogeheten ziekelijk relatie (grooming) voor ze hun slag slaan.

Er zijn meldingen van verschillende incidenten van kindermisbruik in zowel het achterland, de kustvlakte van Suriname en in Paramaribo. Volgens beschikbare cijfers gaat het om ongeveer 20 kinderen per maand die slachtoffers worden van dit misbruik. Er komen extreme gevallen voor van incest, verkrachting en pedofiele praktijken, die schokkend zijn. De leeftijd waarop deze vorm van seksueel misbruik plaatsvindt, blijkt te liggen tussen 10 en 14 jaar. Seksueel misbruik heeft ook op latere leeftijd veelal ernstige gevolgen. Het is duidelijk dat Suriname beter voorgelicht moet worden op het gebied van kindermisbruik en het kinderlokken, het bewustzijn in onze gemeenschap is op dit vlak heel laag, vandaar dat men de signalen niet gelijk herkent en ook niet weet hoe het aan te pakken. Daarom moeten ouders zichzelf bijscholen en nu al met hun kinderen hierover beginnen te praten.

“Een toekomstige moeder”

More
articles