DE VOS EN ZIJN HAREN

Leugens, onwaarheden, bedrog en beloftes niet nakomen! De huidige regering heeft liegen en bedriegen in haar vaandel. Ik geloof zeker dat je drey ai moet hebben wanneer je doorgaat met verkondigen van leugens en onwaarheden. De ongeschoolde massa wordt steeds vaker voorgelogen, en die gelooft er heilig in dat de huidige economische misère waarin wij thans verkeren niet de schuld van Bouta is. Bouterse moet ook een keer ophouden met de vingers naar anderen te wijzen. We beseffen dat het pijnlijk is, wanneer gewezen wordt naar het falend beleid waarvoor die `Kleine indiaanse jongen’ verantwoordelijk is. Maar echt waar ‘Be a man’ en neem je verantwoordelijkheid en doe niet als een ongevoelig, harteloos wezen, dat niet snapt, dat hij zijn landgenoten de afgrond instort.

Wat het volk van Suriname graag wil weten: Waar is al dat toevertrouwde geld uit de staatskas gebleven? Waar is het goud gebleven, dat verdwenen is uit de kluis van de Centrale Bank? Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Dat heeft D.D.B. bewezen door zijn vriendjespolitiek, leugens en ontkenningen. Zoals in de jaren `80, toen schoof hij ook al zijn fouten en tekortkomingen op anderen, hetgeen veel lijkt op het `Maurice Bishop’ syndroom, zijn eigen falen verdoezelen en anderen de schuld geven. We kunnen ook veelvuldig de schuld zoeken bij het buitenland, op dezelfde manier is D.D.B. te werk gegaan bij zijn huidige bestuur. ‘Maties’ voortrekken, leugens aan het volk voorschotelen en de schuld geven aan het buitenland voor zijn wanbeleid. Sounds familiar right?

André Misiekaba, een van de leidende figuren in de NDP, deed voor de verkiezing in 2015 de uitspraak: “Ik voel dat er iets gaat gebeuren. Ik voel dat wat in 1987 gebeurde, opnieuw gaat gebeuren. Maar nu in tegengestelde richting.” Het waren de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep in 1980 van Bouterse en vijftien andere sergeanten. Nadat het militaire regime in 1987 aan zijn einde kwam, behaalde de oppositie met 41 zetels een enorme overwinning. Misiekaba zal nu wel denken: wat als zijn voorspelling gedeeltelijk waar kan zijn, maar zonder het gedeelte van tegenstelde richting! Want indien er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, dan zal de NDP niet meer zo grandioos winnen, dan pas zullen we zien hoe ver de paarse massa van gedachten is veranderd. Er zal thans geen verstandig mens, op de paarse partij stemmen. Velen klagen al steen en been. Wat voor de verkiezing werd gezegd: “Yu e go firin in yu saka”, klonk als vooruitgang voor vele paarse aanhangers. Thans maken wij Surinamers kennis met de realiteit en zien wat de ware betekenis was van deze uitspraak. Wat toen overkwam als een positief vooruitzicht, ziet er thans heel grimmig uit. Van vele mensen hoor je dat het op de jaren `80 begint te lijken, het beeld van lege supermarktrekken, instabiele koersen voor vreemde valuta, een overheid met meer schulden dan inkomsten en noem maar op. Steeds vaker zie je mensen met zeer onvoldoende geld naar de winkel gaan, en kopen een pakje brood of dat ze één sigaret vragen, hoe veel erger moet het nog worden voordat men echt wakker wordt? Alles en nogmaals ALLES, is DUURDER geworden vanwege door de devaluatie van de SRD en de daarop volgende inflatie. Onze huidige economische situatie heeft steeds meer te maken met ‘Survival of the fittest’. Wie niet slim is, of harder werkt, gaat echt moeten vechten om te overleven. En wij weten allemaal wie de oorzaak was van de situatie in de jaren `80 en wat de gevolgen waren voor iedereen die deel uitmaakte van deze samenleving. Er is weinig veranderd, alleen zijn de schuldigen ouder geworden.

`Sociaal Maatschappelijk’

More
articles