NVB garandeert zorgvervoer door extra bussen

Het Nationaal Vervoer Bedrijf N.V. (NVB) wil nu en in de toekomst zorgvervoer garanderen voor personen met een beperking, zowel lichamelijk als geestelijk en seniore burgers. Dit gaat de NVB bewerkstelligen door vervoersuitbreiding.

Vandaag zijn drie nieuwe zorgvervoerbussen in gebruik genomen. Deze bussen hebben een waarde van SRD270. 000. De ingebruikname vond vanmorgen plaats bij het NVB-hoofdkantoor aan de Havenlaan West. De directeur van de NVB, Guno Robertson, deelde vanmorgen mede, dat de NVB in de toekomst vervoer op maat wil aanbieden voor groepsvervoer, toeristische uitstapjes en side-seeing. Dit heeft te maken met de landelijke uitbreiding van zorgvervoer waarvoor in Nickerie reeds het startsein is gegeven. De overige districten worden binnen korte tijd ook voorzien van die diensten.  “Ongeacht de situatie in het land, zal de NVB ervoor zorgen dat het zorgvervoer draaide gehouden wordt”, zegt Robertson. Hij is van mening, dat iedereen met een beperking recht heeft op veilig en betrouwbaar vervoer. Naar aanleiding van de reeks van klachten dat de bussen van de NVB niet altijd betrouwbaar waren, is er geld vrijgemaakt door middel van bezuinigingen. Het NVB is erin geslaagd om deze klachten tot het verleden te laten behoren.

Het NVB heeft thans als missie om het huidige aantal bussen te vergroten, omdat het aanbod aan cliënten steeds groeide is.

Op dagbasis vervoert de afdeling Zorgvervoer circa 160 pupillen en volwassenen, welke verdeeld zijn over verschillende gebieden. Momenteel zijn er 12 bussen ingezet, waarvan 14 in eigen beheer zijn en de overige acht in handen van particulieren.

Er zijn ongeveer 75 personen, waarvan 60 mobiele en 15 rolstoelcliënten die op de wachtlijst staan. Het NVB is daarom genoodzaakt het aantal zorgvervoerbussen uit te breiden naar 27, hiervan zullen 5 bussen speciaal voor rolstoel.

De minister van Welzijn, Joan Dogojo, en Andoyo Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de president-commissaris van NVB, G. Norden waren vanochtend ook aanwezig. Dogojo zegt dat in het beleid van het ministerie is opgenomen, dat personen met een beperking een integraal deel moeten uitmaken van de samenleving. Het streven van het ministerie is daarom om samen met stakeholders zich te blijven inzetten voor de verdere versterking van het zorgvervoer. Thans zorgt het ministerie van Welzijn voor gedeeltelijke subsidie aan die doelgroep (mensen met een beperking op aanvraag bij het ministerie).

Zowel Rusland als Dogojo belooft een wezenlijke bijdrage te zullen leveren aan het NVB om de doelgroep te blijven ondersteunen.

door Kimberley Fräser

More
articles