TCT wil eerlijke kansen op busroute Paramaribo-South Drain

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), vindt het meer dan billijk dat Surinaamse bushouders een eerlijke kans hebben om hun brood te verdienen op de route Soutdrain – Paramaribo vice versa. “Wij hebben de instructies gegeven dat wij alles eraan moeten doen om op basis van de regels die er zijn, in elk geval te verhinderen dat mensen opereren zonder daartoe de nodige vergunning te hebben”, aldus TCT-minister Andy Rusland in een reactie op het maandenlange protest van lokale bushouders dat ze het brood uit de mond wordt gestoten door Guyanese collega’s die hun passagiers onder het mom van ‘touroperators’ zelf over de grens brengen naar Suriname, all the way naar Paramaribo en terug.

,,We staan vanuit het principe van goed nabuurschap altijd in contact met Guyana, maar wij zeggen dat wij de Surinaamse kant wel veilig moeten stellen”, voegt Rusland er aan toe. De minister heeft maatregelen in het vooruitzicht gesteld die mogelijk deze week nog worden geëffectueerd. Rusland zegt niet dat Guyanese bushouders zullen worden geweerd, maar wel dat Suriname de regels strikt moet toepassen en dat wie niet aan de voorwaarden voldoet, van de route zal worden gehaald. De nieuwe instructies komen nadat de minister zich de afgelopen dagen in Nickerie omstandig heeft laten informeren. De lokale bushouders klagen echter al langer dan een jaar, maar het probleem schijnt erger te zijn geworden.

Volgens conducteurs van het Nationaal Vervoersbedrijf is bij controle gebleken dat er ook Surinamers zijn die hand- en spandiensten verlenen aan de Guyanese bushouders hoe bepaalde zaken te omzeilen en zo te profiteren van onvolkomenheden en mazen in de wet- en regelgeving of bij geval van ontbrekende controle.

De Guyanese bushouders nemen onder de noemer van touroperator, passagiers uit hun land mee en ronselen op terugkeer passagiers die naar Guyana willen. Op die manier blijken ze terug aan de grens andere passagiers aan boord te hebben dan aangegeven staat op het manifest.

Het kan volgens minister Rusland nooit zo zijn dat Suriname wordt geconfronteerd met een onevenwichtige situatie waarbij de Guyanese kant de vruchten plukt en de Surinaamse kant elke keer weer een veertje moet laten.

Suriname, heeft volgens de minister een underdog positie wat dat betreft. “We worden eigenlijk overspoeld daarom zullen wij met de counterpart nagaan op welke wijze wij de zaak zodanig kunnen ordenen dat beide kanten profijt er van hebben. Let wel, gelijk profijt hebben van de mogelijkheden die er zijn op het traject”, benadrukt de minister.

Rusland hoopt dit probleem op te lossen in samenspraak met de busdiensten en de politie.

More
articles