Oppositie verwijt coalitie verkrachting ordereglement

Het getuigt volgens de oppositie ervan dat de coalitie het niet zo nauw neemt met de democratische beginselen, de Grondwet en het ordereglement van De Nationale Assemblee.

Die houding zou zich donderdag voor de zoveelste keer hebben gemanifesteerd toen parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons besloot de behandeling van door de oppositie ingediende moties te verschuiven en het parlement eerst te laten stemmen over de regeringsbegroting.

VHP-voorzitter en oppositieleider Chandrikapersad Santokhi, zei gistermiddag op een persconferentie in De Olifant dat Simons daarmee gehandeld heeft in strijd met het Reglement van Orde.

Aangezien de moties onderdeel vormen van de begrotingsbehandeling en direct betrekking hadden daarop, had ze de begrotingsbehandeling nimmer mogen afronden voordat die moties in behandeling waren genomen.

Santokhi onderkent dat de behandeling van moties in het algemeen wel verschoven kan worden, maar dat dit niet zodanig mag worden uitgesteld dat eerst gestemd wordt over het onderwerp waarover ze gaan. De oppositie was donderdagavond zo boos over de houding van Simons, gesteund door de coalitie, dat iedereen de vergaderzaal verliet. De coalitie zorgde daarna ervoor dat de begroting met 31 algemene stemmen werd goedgekeurd. Santokhi, die bij de persconferentie werd ondersteund door oppositiepartners Gregory Rusland (NPS), Marinus Bee (ABOP) en Paul Somohardjo (PL), zegt dat de oppositie in de moties oplossingsmodellen had vervat voor zaken waarop de regering nog geen antwoord heeft in haar beleid. De VHP, NPS, ABOP en PL hebben ondanks zware tegenwerking vanuit de coalitie, deelgenomen aan de begrotingsbehandeling. Binnen de oppositie was er al overeenstemming bereikt dat de begroting van sommige ministeries zou worden ondersteund. De Begrotingen van ministeries die naar inzien van de oppositie niet voldeden, zouden worden afgewezen. Het kwam niet zover. Nadat de moties van de oppositie werden getorpedeerd, namen de leden van de VHP, NPS, ABOP en PL, niet meer deel aan de stemming. De verklaring die gistermiddag door de samenwerkende oppositiepartijen is uitgebracht:

De oppositionele politieke partijen in De Nationale Assemblee (DNA) wensen hierbij het volgende onder de aandacht van het volk te brengen:

Het Reglement van Orde van DNA, art 39, geeft de bevoegdheid aan elk lid, dat het woord voert daarbij moties over het in behandeling zijnde onderwerp in te dienen.

De behandeling van moties vindt plaats tegelijk met de beraadslaging over het in behandeling zijnde onderwerp, tenzij DNA besluit de moties later te doen behandelen.

Een motie heeft het karakter van een voorstel om tot een bepaalde uitspraak te komen van DNA over het in behandeling zijn de onderwerp. Een motie wordt dus overbodig als die behandeld wordt nadat er reeds een besluit is genomen over het in behandeling zijnde onderwerp. In elk geval dienen de moties behandeld te worden alvorens DNA overgaat tot het nemen van een besluit.

Het is niet de bedoeling van de wetgever om nadat reeds een besluit is genomen over het in behandeling zijnde onderwerp, daarna moties te behandelen.

Dat de moties later kunnen worden behandeld is juist, echter kan deze behandeling nooit plaats vinden nadat DNA zich heeft uitgesproken c.q. tot stemming is overgegaan.

De moties die ingediend zijn door de oppositionele politieke partijen betreffen zaken die door de regering tijdens de begrotingsbehandeling naar voren zijn gebracht. De oppositionele partijen zijn de mening toegedaan dat de regering niet adequaat is ingegaan op en geen oplossingsmodellen heeft aangeboden voor de aanpak van de heersende alomvattende crises waarin zij het volk gedompeld heeft.

De ingediende moties behandelen de volgende onderwerpen:

– het binnenland, waarbij ernstig protest wordt aangetekend  tegen met name het sluiten van politieposten, bezuinigingen op de preventieve en curatieve gezondheidszorg, stopzetting van transportsubsidies waardoor het binnenland geïsoleerd raakt, ontslag uit overheidsdienst van binnenlandbewoners waardoor vele gezinnen in ernstige financiële problemen geraken en grote achterstanden op onderwijsgebied ontstaat;

– de volksgezondheid, waarbij gevraagd wordt naar beleid op het gebied van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van medicijnen en verbruiksartikelen, babyvoedingen te zorgen voor het inlopen van achterstallige betalingen aan ziekenhuizen, medici, SZF, Medische Zending en andere leveranciers, en aanpassing van de Wet Nationaal Basiszorg-verzekering;

– de algemene veiligheidssituatie, waarbij naar beleid wordt gevraagd om de onderbezetting van de Rechterlijke Macht aan te pakken, verder de steeds ruwer wordende criminaliteit, zoals overvallen, berovingen, inbraken en zedendelicten effectief aan te pakken; en te presenteren een effectief criminaliteitsbestrijdingsplan;

– de corruptie, die steeds ergere vormen aanneemt, waardoor het volk verder verarmt  en de regering geen maatregelen treft om dit ernstig probleem in te dammen, ook de wetgeving en een effectief plan ter bestrijding is uitgebleven;

– de financiën, waarbij de ingediende begrotingen geen duurzame oplossingen bieden om de crises duurzaam aan te pakken, met name informatie over de geplande valutaveilingen, geen duidelijkheid met betrekking tot het uit te voeren aanpassingsprogramma, beteugeling van de inflatie en prijsstijgingen en het inlopen van achterstallige betalingen;

– de zoetwaterverkopen, waarbij in strijd met de wet, de president via een overeenkomst, per jaar tussen de 10 en 20 miljard kub water, gedurende 40 jaren ,uit heel Suriname verkoopt aan een buitenlander met belastingprivileges, zonder overlegging van onderzoeksrapporten van onafhankelijke deskundigen met betrekking tot nadelige gevolgen voor het milieu;

– de vervalsing van een besluit genomen door DNA, met de kennelijke bedoeling om een rechterlijk proces te beïnvloeden in strijd met de Grondwet en het Reglement van Orde;

De oppositionele partijen in DNA zijn van oordeel dat in strijd met het Reglement van Orde, hun de gelegenheid is ontnomen  om deze moties door DNA te laten behandelen en daaromtrent een besluit te laten nemen .

Tegen deze onrechtmatige handeling van de Voorzitter van DNA wordt ernstig protest aangetekend. Zij zijn van mening dat hierdoor de democratie en de rechtsstaat, eveneens rechten van parlementariërs ontleend aan de GW en het RvO, zijn vertrapt.

Paramaribo, 12 februari 2016

More
articles