Service Station exploitanten leden verlies

Service stations exploitanten zien de brandstofschaarste van de afgelopen dagen zich liever niet meer voordoen. Hoewel SOL-verkopers in eerste instantie leken te profiteren van de schaarste aan gasoline bij Gow2, waren zij door de grote toeloop bij hun pompen ook al snel door hun voorraad heen. “We lijden verlies. Als er geen brandstof is, betekent dat ook geen inkomsten”, schetst Siroredjenie Jankie de situatie. De voorzitter van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB), wil niet in de schoenen gaan staan van de instanties die ervoor moeten waken dat zulke situaties zich herhalen en wenst daarom ook geen uitspraken hierover doen.

Toch vraagt ze zich af hoe het moet indien de stroomvoorziening instabiel blijft.

Jankie verwijst naar het feit dat Staatsolie heeft aangegeven dat de maatschappij vanwege stroomonderbreking geen voorraad heeft kunnen opbouwen. Eerder in januari had Staatsolie-directeur Rudolf Elias via de media wel aangegeven dat de raffinaderij van de oliemaatschappij voldoende voorraad had om dochtermaatschappij Gow2, echter tot en met eind januari, te voorzien van diesel en gasoline. De maatschappij heeft namelijk nog met enkele kinderziektes te kampen en de raffinaderij was twee keer volledig lam door black-outs van de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

Jankie, zelf ook exploitant, benadrukt in haar hoedanigheid van SSEB-voorzitter, dat de druk groot is op de andere service stations wanneer, zoals in dit geval, Gow2 door haar voorraad heen is. “Dan gaat hun voorraad ook sneller op”, aldus Jankie die overigens aangaf dat de service stations, inclusief  SOL, vandaag wederom van benzine voorzien worden. Volgens haar is de distributie reeds op gang gebracht en moet de situatie vandaag volledig genormaliseerd zijn. Tot en met vanmorgen waren er bij vooral Gow2 pompstations nog lange rijen waar te nemen. Gisteravond was de situaties hectisch daar er nog onduidelijkheid bestond wanneer er weer gasoline beschikbaar zou zijn. Vooral de SOL-service stations hielden hun pompen gesloten.

Behalve het feit dat de service station exploitanten vanwege zulke situaties verlies lijden, zitten zij nog altijd met de verminderde inkomsten vanwege de niet aangepaste winstmarge. “Het lukt toch niet met de winstmarge”, aldus Jankie, die zegt dat de SSEB nog steeds wachtende is op een uitnodiging van minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI). Tot nog toe heeft de organisatie geen gehoor gekregen op brieven die zij aan de bewindsvrouwe heeft gericht over dit onderwerp.

More
articles