Oppositie vindt afronding begrotingsbehandeling ongrondwettelijk

De parlementaire oppositie, bestaande uit VHP, PL, Abop en NPS, vindt dat de regeringsbegroting gisteren op ongrondwettelijke wijze tot stand is gekomen, althans dat de afronding van de debatten niet grondwettelijk heeft plaatsgevonden. De gezamenlijke oppositie heeft vanmiddag een spoedpersconferentie in De Olifant, het bolwerk van oppositieleider en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.

Gisteren was de spanning al duidelijk tijdens de debatten in De Nationale Assemblee (DNA). De gehele oppositie verliet kort voor middernacht uit protest over de gang van zaken de vergaderzaal toen het tijd was om te stemmen over de regeringsbegroting over 2016. Uiteindelijk werd de begroting omstreeks 23:30 uur met 31 stemmen aangenomen.

Bij de behandeling in derde ronde hebben de fracties van de Abop, PL, NPS en VHP, moties ingediend. Van de zijde van de coalitie werden er ook moties ingediend.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei voor aanvang van de stemming, dat er negen moties waren ingediend. Eén daarvan zou niet voldoen aan de eisen, dus kon er beraadslaagd worden over een achttal moties.

Ze stelde voor deze kwestie op een later te bepalen tijdstip in behandeling te nemen. De oppositie was het hiermee niet eens, omdat men de mening was toegedaan dat de moties onderdeel zijn van de begroting en dus niet op een andere vergadering behandeld kunnen worden. Voorzitter Geerlings- Simons ging evenwel verder met het in stemming brengen van de begroting. Deze werd met algemene 31 stemmen aangenomen. Het lid Ronny Brunswijk (Abop) die buiten de zaal was, kwam weer naar binnen en probeerde tevergeefs het woord te vragen, maar kreeg dat niet. Na de aanname van de begroting zei NDP-fractieleider Andre Misiekaba, dat vanwege het late tijdstip (23.25 uur) het niet de bedoeling is, dat moties uren in beslag zullen nemen. Bovendien verwees hij naar het ordereglement waarin staat dat het parlement wel kan besluiten om ze op een ander tijdstip te behandelen. Om op dat moment alle moties voor te lezen en af te handelen, zou er minimaal drie à vier uur nodig zijn. Brunswijk die later toch het woord kreeg, stelde dat het een dieptepunt is binnen het parlement. Ondersteund door VHP-topman Chan Santokhi, stelde hij dat het democratisch recht van het volk is ontnomen. Brunswijk gaf aan diep teleurgesteld te zijn in de leiding van De Nationale Assemblee. Santokhi gaf aan, dat men met de moties aan de regering de wens van het volk kenbaar wil maken met betrekking tot de problemen in het land. De moties moeten volgens hem ook richting helpen geven aan het oplossen van de problemen. Het is nog niet duidelijk wanneer het parlement bijeenkomt om zich te buigen over de ingediende moties. De PL-fracties dienden een motie in in het kader van de vervalsingskwestie in het parlement in de case Sapoen/Chitan. Abop diende een motie in met betrekking tot onder meer de veiligheid. De overige oppositiepartijen wilden onder andere aandacht voor de situatie in het land, waarover ze nog heel wat vragen hebben. Die ruimte is ze niet geboden. President Desi Bouterse stelde, dat alle kritische kanttekeningen van het parlement zijn meegenomen om tot een goede begroting te komen. Bovendien stelde president dat de regering serieus is omgegaan met de voorstellen van het college. Het uniform houden van de brandstofprijzen zowel in stad en district, het openbaar maken van de salarissen van de managers bij de parastatale bedrijven, het wegwerken van de problemen binnen de basiszorgverzekering en het aanhouden van de volgende fase van tariefsaanpassingen voor wat betreft de nutsvoorziening, zijn volgens de president duidelijke voorbeelden dat men geluisterd heeft. Hij vroeg kracht en ondersteuning om het werk voort te zetten.

More
articles