Herstel bermbreuk Wilhelminastraat vergt geduld

Rond 06.00 uur vanochtend is er een gedeelte van de berm aan de Wilhelminastraat, net  voor de kruising van de Jozef Israël –en Basitostraat, weggezakt. Het euvel ontstond doordat een 16 duims hoofdbuis van de N.V. Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), 1.20 meter is gescheurd. Het water dat uit de buis spuit, zorgt ervoor dat de berm afbrokkelt. Volgens de PR- man van de SWM, Edmund Blufpand, zal het herstellen van de buis nog even duren, omdat er nog heel wat technische voorbereidingen uitgevoerd moeten worden alvorens de buis vervangen kan worden. Om de werkzaamheden te verrichten, moet het water aan weerskanten van de hoek Israëlstraat en aan een gedeelte van de Wilhelminastraat worden afgesloten.

Om te voorkomen dat kabels die in de grond liggen worden beschadigd, worden de werkzaamheden in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken uitgevoerd. Volgens Blufpand kon de situatie niet voorkomen worden.

Blufpand zegt dat het scheuren van de buis heel wat oorzaken kan hebben. Een van de oorzaken kan het gewicht van autobussen en dergelijke zijn. Er is namelijk precies op de plek waar de berm is weggezakt, een bushuisje aangelegd. Bij de aanleg hiervan is er volgens blufpand goede afstemming geweest met overheidsinstanties. De gescheurde buis van 1.20 meter zal vervangen worden door een drie meter buis. De buis wordt niet geheel vervangen, omdat de kosten dan veel hoger komen te liggen. De SWM lijdt in elk geval waterverlies. Met hoeveel druk het water per seconden uit de buis spuit, kan SWM nog niet meten. Het zand van de berm die is weggezakt, komt ook voor rekening van de SWM.

Tot nog toe is er optimaal water voor de buurtbewoners, maar wordt het water in de wijk afgesloten, dan kan een groot deel van Paramaribo-Noord met een lage waterdruk te kampen zal krijgen. De waterdruk kan ook helemaal wegvallen. Vanmorgen was OW genoodzaakt dat gedeelte van de weg af te sluiten om ongelukken te voorkomen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles