Justitia Pietas Fides MMCMLXXVIII

– Judea. ‘How nuts can you be…?’. Het bestaansrecht van Israel wordt al enige tijd aangevochten, door de Haagse bemoeial Dew Baboeram. ‘Likoed Nederland’ geeft vanuit de metropool Amsterdam, in tweeluik een afdoend antwoord. Met gevleugelde conclusie: “…how nuts can you be…”.
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33465 http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33578

– Gardisten. De Nationale Garde van de US-staat South Dakota, stuurde in januari 2016 een delegatie naar Suriname om strategische plannen door te nemen met de leiding van het Nationaal Leger. De Garde maakte zelf een verslag van het bezoek aan Suriname, dat op Google Alert werd gezet.
http://www.nationalguard.mil/News/tabid/3336/Article/647150/south-dakota-guard-suriname-military-conduct-strategic-planning.aspx

– Ted. De republikeinse kandidaat voor het US-presidentschap, Ted Cruz, won in de staat Iowa, de preliminaire verkiezingen van Donald Trump. Time Magazine maakte een analyse. http://time.com/4203690/iowa-caucuses-ted-cruz/?xid=newsletter-brief

– CBvS. De Centrale Bank van Suriname is vanaf maandag onder ‘governorship’ van drs. Glenn Gersie gebracht. Hoge verwachtingen vallen hem en zijn adviseursteam ten deel. Toch trachten bepaalde krachten de nieuwe leiding op de moederbank in de wielen te rijden, met antipropaganda-impulsen ter zake de wisselkoers en de te verwachten ontwikkelingen daaromtrent.

– Gepakt. De onderzoekende inspecteur van politie bezwoer de gemeenschap, dat hij en zijn collega’s de ‘verkrachter van Munder’, per ommegaand zou pakken. Lukte hem binnen een maand om de onverlaat die zich onder meer hevig vergreep aan een stagiaire, zichtbaar te maken, te identificeren als dader en deze in verzekerde bewaking te mogen/kunnen stellen.

– Strafklacht. In samenspraak met zijn juridisch adviseur en advocaat, heeft Somohardjo, van Pertjajah Luhur besloten om de voorzitter van De Nationale Assemblee ook strafrechtelijk aan te klagen en vervolging te vorderen…, overwegende ‘valsheid in geschrifte’ en het ‘aanleveren van vervalste documenten’ bij de rechter in civiel die een deel van de ‘terugroepzaken’ tegen Chitan/Sapoen, onder de hamer heeft gekregen/liggen. Intussen is een deel van De Nationale Assemblée in huishoudelijke geheimhoudingsvergadering bijeen om voortgang van huidig parlement te bespreken. Of dit zal lukken, is nog maar de vraag. Pertjaja Luhur is niet willig om aan dergelijke bijeenkomsten in De Nationale Assemblée deel te nemen en wil in het openbaar wel…, klaarheid van zaak brengen en bewerkstelligen.

– Autohandel. Zowel de reguliere/traditionele agentschappen van grote automerken en de handel in importoccasions, liggen op hun derrière. Grote verkoopkortingen te verwachten, in de autobranche van SU.

– Staken. Tolken en vertalers bij de Rechterlijke Macht geaccrediteerd, zijn in staking gegaan. De redenen laten zich gevoegelijk raden. Ook de operationele handelingen van de ‘griffie der kantongerechten’, lopen spaak door schaarste aan fundamentele middelen om het werk goed te kunnen doen.

– Gevleugeld. Een gevleugelde uitspraak komt van de VHP-voorzitter die in een dagblad laat weten en gewag maakt, dat het huidige landsbestuur de samenleving gedecideerd naar de afgrond leidt.

– Actio. In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het ’s Lands hospitaal gaan grote afdelingsdelen in staking. Medische specialisten en ander personeel gaven gehoor aan het stakingsparool.

– Penaal. Man kapt. Man dreigt. Man grijpt naar de keel van een vrouw. Man mishandelt. Mannen vermoorden vrouw tijdens roof. Man verkracht. Man verwondt vriend van ex-vrouw. Man schiet vriend neer omdat die hem ‘sopie’ wil geven om te drinken. Man berooft vrouw op straat. CIVD-ers ‘trigger happy’. Mannen schenden grafkelder en ook een reeds aan de schoot der aarde toevertrouwd lijk. Necrofilie ten top.

– Chaos. De Verzekering Basiszorg is voor “sociaal zwakkeren” verlengd, wat een enorme drukte opriep bij een pand aan de Henck Arronstraat, onder meer allernaast het CCS gesitueerd.

– Alarm. Met de dag wordt er meer ellende rond het Zika-virus aangemeld. Uit Brazilië de berichten van Reuters, dat de zaak veel erger is dan eerstens werd aangegeven. Brazil’s top health official said on Monday that the Zika virus outbreak is proving to be worse than believed because most cases show no symptoms, but improved testing should allow the country to get a better grip on the burgeoning public health crisis. Health Minister Marcelo Castro told Reuters that Brazil will start mandatory reporting of cases by local governments next week when most states will have labs equipped to test for Zika, the mosquito-borne virus that has quickly spread through Latin America. The virus has no vaccine or cure at present. http://www.reuters.com/article/health-zika-brazil-exclusive-idUSKCN0VA33F De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) stelt de oordeelvorming sinds enkele dagen ook veel scherper. The World Health Organization declared the Zika outbreak to be a global emergency, a decision that should help fast-track international action and research priorities.
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4236387/2016/02/01/Wereldwijde-noodtoestand-uitgeroepen-om-zika-virus.dhtml http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4236426/2016/02/01/Paniek-om-zika-virus-moet-jij-je-zorgen-maken.dhtml Suriname gooit er een extra drie miljoen SRD tegenaan. Hopelijk komt ook dat bedrag goed terecht en doeltreffend in de rampbestrijding. https://www.lcr.nl/Via-muggen-en-insecten http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33588

– TATA. Autofabrikant Tata Motors gaat de naam van het nieuwste model Zica op het laatste moment toch aanpassen. Het bedrijf uit India vindt de naam ongepast nu het zika-virus wereldwijd oprukt. De auto, een kleine personenwagen, wordt deze week gelanceerd op een autobeurs in New Delhi. Dat zal nog onder de naam Zica gebeuren, maar over een paar weken wil Tata Motors de nieuwe naam bekendmaken. De afgelopen tijd is al veel reclame gemaakt voor de nieuwe auto. Voetballer Lionel Messi werd zelfs voor een promotiefilmpje ingevlogen.

– Klad. Oliebedrijven in de klad! Staatsolie moet het nu mede doen met SRD inkomsten. Door de lage olieprijs is de nettowinst van ExxonMobil, het grootste olie- en gasconcern ter wereld, vorig jaar gehalveerd. In 2014 bedroeg de winst nog 32,5 miljard dollar, vorig jaar was dat nog maar 16,1 miljard dollar. Bij de “upstream”, de exploratie en productie van olie, is zichtbaar welke ravage de lage olieprijzen aanrichten. De inkomsten liepen hier met bijna 75 procent terug. Bij de raffinage en afzet van olieproducten, de zogeheten ‘downstream’ verdubbelden de inkomsten juist doordat goedkopere olie lagere kosten met zich meebrengt. ExxonMobil pompte vorig jaar 4,1 miljoen vaten per dag naar boven. Het Amerikaanse olieconcern doet het nog wel een stuk beter dan concurrent BP. Het Britse oliebedrijf schreef voor het eerst in meer dan twintig jaar rode cijfers met een netto verlies van 6.5 miljard US-dollars. Shell kwam al met de voorlopige cijfers en noteerde ook een enorme winstval. Op de donderdag presenteert Shell, het op één na grootste olieconcern ter wereld, de definitieve cijfers. De aandelenkoersen van het olieconcern daalden dinsdag verder. Het aandeel Shell verloor halverwege de middag bijna 5 procent en BP zelfs meer dan 8 procent. Het aandeel ExxonMobil verloor bij opening van de beurs op Wall Street niet minder dan 2 procent. Oliebedrijven lopen zware averij/schaden op door de sterk gedaalde olie- en gasprijzen. Investeringen worden teruggeschroefd, bedrijfsonderdelen afgestoten, projecten stilgelegd of uitgesteld, en tienduizenden banen worden geschrapt. Voor ruwe Brent-olie wordt op de olietermijnmarkten 32 dollar voor een vat neergeteld. De nieuwe daling wordt veroorzaakt door tegenvallende Chinese en Amerikaanse industriecijfers. Pessimistische economen vrezen zelfs een nieuwe recessie in de VS.

– Aruba. De regering van Aruba moet zelf orde op zaken stellen, nu het college van Toezicht de begroting van Aruba heeft afgekeurd. Dat zei de NL-minister Blok op de dinsdag in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de VVD. Die partij maakt zich heel veel zorgen over het financieel bewind op Aruba.

– Clinton. Bij de Democratische voorverkiezingen in Iowa lijkt Hillary Clinton de strijd met Bernie Sanders net in haar voordeel te hebben beslecht. De campagneleider heeft de overwinning opgeëist…, maar durfde dat pas te doen na lang wikken en wegen. http://www.bbc.co.uk/news/live/election-us-2016-35404043 http://www.bbc.co.uk/news/election-us-2016-35462570

Justitia Pietas Fides MMCMLXXVIII

More
articles