Regering laat met bestrijding ZIKA

De regering heeft achter het net gevist bij de bestrijding van het Zika-virus dat sinds november 2015 Suriname teistert. Tijdens de voorzetting van de begrotingsbehandelingen in DNA vandaag wees het parlement de regering hierop. Zowel parlementariërs van de oppositie als de coalitie vinden dat het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) samen met de overige actoren meteen in actie had moeten komen.

Onder andere moesten de haarden van de muskieten meteen zijn opgespoord en de samenleving moest volop informatie hebben gekregen. Dit gebeurt nu pas. Er worden ook nu pas voorbereidingen getroffen om een massale campagne te starten, terwijl dit direct had moeten gebeuren. Volksgezondheidminister Patrick Pengel gaf toe dat er misschien niet snel genoeg is gehandeld, maar zei dat er wel actie is ondernomen. “Wij zijn meteen in actie gekomen”, verdedigde de minister zich. Hij zegt dat het BOG wel ingeschakeld is om volgens het protocol welke gebruikt is geworden bij het bestrijden van chikungunya te handelen. De haarden van de Aedes egypti muskiet die het Zika-virus overbrengt zijn opgespoord en bestreden. Aan de hand van informatie van de diverse huisartsen in de verschillende districten konden deze haarden worden opgespoord en bestreden, dit om erger te voorkomen.

De parlementariërs Amzad Abdoel (NDP) en Dew Sharman (VHP) maakten de opmerking dat de regering steeds wacht totdat er een epidemie uitbreekt om die dan te gaan bestrijden in plaats van preventief te werken. “Kunt u aangeven wat de structurele maatregelen zullen zijn om dit soort epidemiëen te voorkomen?”, vroeg Abdoel aan de minister. Hij vroeg ook aan de minister hoe het zit met de integrale aanpak waarbij ook districtsraden en districtscommissarissen ingezet worden om de haarden te bestrijden en de gemeenschap van voorlichting te voorzien. ‘In november zijn de eerste slachtoffers gevallen en nu pas komen wij met bestrijdingsmaatregelen. Als we de oorzaak al kennen, waarom moeten wij dan zo laat handelen”, wees Sharman de minister terecht. Volgens Sharman, die van huis uit arts is, moesten in november al de haarden zijn opgespoord en bestreden worden. Tegelijkertijd moest de voorlichting gestart zijn. NDP-parlementariër Sylvana Afonsoewa vroeg aan de minister of het BOG wel goed bemand is om landelijk de muskieten de bestrijden. Ze stelde de minister voor om meer mensen te trainen, waaronder de bestuursopzichters bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Ook vroeg zij de minister om de voorlichting niet alleen op de staatsmedia (STVS, ATV, Boskopoe) te brengen, maar op alle media. Gezien het om een crisissituatie in Suriname gaat, moet volgens Andre Misiekaba indien nodig de begroting van Volksgezondheid worden aangepast, aangezien de bestrijding van de muskieten veel geld kost. De minister reageerde positief op de kritiek van het parlement en wees het college erop dat er zo effectief mogelijk gewerkt wordt. Zijn grootste zorgpunt zijn de kwetsbare groepen in de samenleving waaronder zwangere vrouwen en kinderen. Hij gaf het college mee dat bespuitingen van de muskieten met malathion niet effectief is, aangezien de muskieten meer in huizen voorkomen en bij de bespuitingen de meeste mensen hun woningen sluiten. Bovendien is dit middel kankerverwekkend en kan de muskiet ook nog resistent worden. De meest effectieve aanpak is het opruimen van grofvuil en het schoonhouden van wateropslagplaatsen, waar de muskieten volop de kans krijgen te broeden. De meest kwestbare gebieden die tot nu toe zijn geïdentificeerd, zijn onder andere Ephraimzegen, Blauwgrond, Paramaribo-Noord, Kwarasan in Wanica en Ellen en Zoelen in Commewijne.

More
articles