Aanklagers Bouterse voelen zich niet aangesproken

Advocaat Anand Inderraj Soechitram en drie andere burgers, die samen een reeks rechtszaken hebben aangespannen tegen president Desiré Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin en De Nationale Assemblee (DNA), zijn niet onder de indruk van verdachtmakingen van het staatshoofd als zouden buitenlanders de mogelijke scenarioschrijvers zijn. Soechitram zegt dat hij zich niet eens aangesproken voelt. De indieners van de zaak vinden dat de regering en het parlement zich niet goed van hun taak kwijten, en ook nog in strijd handelen met de Grondwet. Nu willen zij dat  deze ‘ontspoorde’ staatsorganen en hoge gezagsdragers via de rechter weer in het gareel gebracht worden. Bouterse zei gistermiddag op een persconferentie onder meer dat buitenlanders bezig zijn Surinamers aan te zetten om de boel in Suriname aan de gang te brengen. Die buitenlandse krachten zouden zelfs helemaal binnen de vervolging en de rechterlijke macht invloeden hebben. Er zouden zeker tien van die buitenlanders in Suriname zijn gesignaleerd. Volgens Bouterse kan het niet zo zijn dat men ineens het hele parlement, de president en de vicepresident voor het gerecht sleept. Soechitram zegt vandaag in gesprek met De West dat wanneer de president het over buitenlandse invloeden heeft, hij in zijn eigen kabinet moet kijken.

“Gillmore Hoefdraad die bij de IMF was, is naar Suriname gehaald om president van de Centrale Bank van Suriname te worden, en nu is hij bewindsman op het ministerie van Financiën.” De advocaat geeft verder aan dat het staatshoofd verder in zijn eigen keuken moet kijken, aangezien een groot deel van het personeel op zijn kabinet, deskundig of niet, ‘geïmporteerd’ is uit Nederland.

Daarom alleen al vindt Soechitram dat het staatshoofd geen vingers naar anderen kan wijzen als het om buitenlandse invloeden gaat. ,,Als je dit zelf doet, lok je inmenging van het buitenland naar Suriname uit.”

Gelet op de basis welke gelegd is om een rechtszaak tegen de 51 parlementariërs, president en vicepresident aanhangig te maken, zegt advocaat Soechitram het volgende: “ Mensen hebben hun stem laten horen en zeggen dat ze bepaalde dingen in het regeerbeleid niet zien zitten. Ze kunnen ook niet echt veel doen, omdat ze de medewerking niet krijgen en als gevolg daarvan botsen ze tegen blinde muren. De mensen konden ook niet naar de vakbond gaan, omdat bijna alle vakbonden geaccommodeerd zijn geworden door de regering. Op die manier krijg je de mensen niet op straat. Uiteindelijk is toen, gelet op de mogelijkheden die de Grondwet biedt, het idee ontstaan om beleidmakers en volksvertegenwoordigers naar de groene tafel te slepen.” Deze zaak was reeds op de rol maar vanwege een verzoek vanuit het Raadsteam van de Staat, is de zaak naar 16 februari verschoven.

door  Ivan Summerville

More
articles