Doorbraak in strijd tegen Zika-virus

Nog geen week na de eerste doorbraak uit Frans-Guyana, waar het een onderzoeksteam is gelukt om de gehele genetische code van het Zika-virus te ontcijferen, is er in Brazilië een biologisch middel ontwikkeld dat significante resultaten boekt. De ontdekking werd gedaan in de grensstaat Amapa in Brazilië door een onderzoekster. Zij is erachter gekomen dat de oliën van de Sucupiraboom de larven van de Aedes aegypti muskiet dood. Ana Eliza Maciel, de ontdekster die werkzaam was in de farmacie, heeft gewerkt aan haar thesis op de federale universiteit van Amapa. Nu haar werk is gepubliceerd, maakt het furore in Brazilië en de rest van de wereld. Niet vreemd dus dat haar ontdekking breed is uitgemeten in het Amerikaanse blad ‘Plos One’. De Sucupira, in de volksmond bekend als zwarte kabbes, is een boom die in het amazonegebied groeit. Eens paar jaar krijgt de boom prachtige paarse bloemen. De boom wordt in Brazilië op grote schaal geteelt voor het hout waarvan hoogwaardige vloerbedekking wordt gemaakt. Maar nu blijken de noten en de bast, waar de olie uit wordt gehaald, een toegevoegde waarde te hebben, er kan namelijk olie uit vervaardigd worden. Uit onderzoek blijkt dat indien de olie wordt toegevoegd aan het water waar de larven in verblijven, 70% van hen dood gaat. De voordelen zijn legio. In het larve stadium is de muskiet niet gevaarlijk. Ten tweede worden de oliën gehaald uit een boom die voorkomt in Zuid-Amerika. Het laatste voordeel is dat het om een biologisch product gaat dat makkelijk te vervaardigen is.

Jaarlijks zorgt de Aedes agyptio muskiet voor duizenden slachtoffers die overlijden aan dengue, chikungunya en nu het recentelijk opgedoken Zika-virus.

More
articles