Verbod zandwinning langs kust aanleiding voor onderzoek

Sinds 1 januari 2016 mag er geen schelpzand meer worden gewonnen langs de kust. Dit kondigde minister Dodson van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, eind vorig jaar aan. WWF Guianas ondersteunt dit verbod op zandwinning van harte, zo vlak voor het begin van het zeeschildpad legseizoen. Begin februari zal een onderzoek van start gaan naar de invloed van zandwinning op de natuurlijke kustdynamiek. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door professor Anthony, professor geomorfologie aan de universiteit van Marseille (Frankrijk), in samenwerking met lokale experts en/of studenten. De verwachtingen daarvan zijn dat zandwinning een negatieve invloed heeft op kusterosie, kustbescherming, diersoorten en zeestromingen.

De kust van Suriname is heel dynamisch; onder invloed van de Guyana stroom verplaatsen stranden en modderbanken zich geleidelijk in westelijke richting. De kust bestaat voornamelijk uit modder, slechts op enkele plekken wordt zand afgezet. Zo ook op Braamspunt, waar sinds enkele decennia zand wordt gewonnen voor de (wegen)bouw. Momenteel zijn er dertien concessiehouders actief langs de kust. Samen winnen zij naar schatting zo’n 3000m³ zand per dag.

In 1989 is reeds een studie uitgevoerd door de heer R.M. Westerink in opdracht van de Stichting Planbureau Suriname waarin het advies werd gegeven onmiddelijk te stoppen met zandwinning op Braamspunt. In de eerste plaats kan het verwijderen van zand leiden tot versnelde erosie van de kust, waardoor het binnenland van Suriname meer risico loopt op overstromingen. Bovendien kunnen de stranden beschouwd worden als een unieke bescherming van het binnenland tegen stormen en hoge golven. In het licht van klimaatsverandering en een stijgende zeespiegel, kan het belang van het behoud van zandstranden daarom niet worden onderschat. Ten tweede betekent het afgraven van de stranden grondverlies voor vissers en toeristische activiteiten (www.braamspunt.org). Bovendien is Braamspunt sinds enkele jaren een belangrijk legstrand voor zeeschildpadden. De legstranden zijn geleidelijk naar het westen verplaatst, waardoor de legstranden nu overlappen met de zandwinningconcessies. In 2015 zijn ruim 2900 zeeschildpadnesten geteld op Braamspunt.

In februari zal het onderzoek van start gaan. Professor Anthony heeft ruime ervaring in de regio en zal satellietbeelden analyseren en veldonderzoek doen naar de invloed van zandwinning op kusterosie, kustbescherming, diersoorten en zeestromingen. Het verzamelen van de nodige data voor de studie zal gebeuren in samenwerking met lokale experts en/of studenten. De verwachting is dat dit onderzoek het advies van de heer R.M. Westerink zal onderstrepen. Voorlopig zullen de zeeschildpadden op Braamspunt in ieder geval een rustige plek hebben om hun eieren te leggen.

More
articles