YHS start project voor drinkwaterfaciliteiten op scholen

In het kader van een van de Sustainable Development Goals (SDGs), is Young Help Suriname (YHS) Foundation een project gestart. Ze willen bereikbare, hygiënische drinkwaterfaciliteiten beschikbaar stellen op scholen in en rondom Paramaribo. De schoolleiding kan de school opgeven, maar ook ouders van kinderen in het basisonderwijs of Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ) kunnen de school van hun kind(eren) sinds afgelopen dinsdag opgeven voor mogelijke deelname aan het project. Volgens Ashna Mahepal, visionair en oprichtster van de organisatie, anticipeert de organisatie op ongeveer vijftien scholen, maar ze hopen meer scholen mee te kunnen nemen als blijkt dat daar behoefte aan is.

Young Help Suriname Foundation is een non-profit organisatie voor het ondernemen van activiteiten voor de vorming en versterking van Surinaamse jongeren.

Ook wil de organisatie een bijdrage leveren aan de sociaal economische ontwikkeling van Suriname, door het ondersteunen van de Sustainable Development Goals. Dit project voor drinkwater is een initiatief van YHS zelf, waarvan het idee al ongeveer twee jaar leefde.

De zeventien Sustainable Development Goals, of de duurzame ontwikkelingsdoelen, zijn in september aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De doelen, die ook wel de Global Goals genoemd worden, zijn gemaakt op basis van de acht Millennium Development Goals die zijn overeengekomen in 2000 om de armoede te bestrijden voor 2015. De nieuwe doelen gaan verder dan de oude en pakken de achterliggende oorzaken van armoede aan. De nieuwe doelen moeten in 2030 gerealiseerd zijn. Ze hebben onder andere betrekking op het bereiken van geen honger, geen armoede, goede educatie, goede gezondheid en economische groei. Het project van YHS Foundation is opgezet in het kader van ontwikkelingsdoel zes: het zorgen voor schoon water en sanitair.

Kinderen brengen minimaal vijf uren per dag op school door. YHS roept ouders daarom via Facebook op om na te gaan hoe het staat met de drinkwaterfaciliteiten van de kinderen op de scholen. Indien de school niet beschikt over hygiënische en bereikbare drinkwaterfaciliteiten, dan kan de school worden opgegeven voor mogelijke deelname aan het project. Fase twee van het project zal zich ook richten op scholen buiten Paramaribo. Het project is nu nog in de voorbereidingsfase, waarbij de scholen en financieringsbronnen worden geïdentificeerd. Mahepal hoopt op een start in het tweede kwartaal van 2016.

door Leanne de Munnik

More
articles