Justitia Pietas Fides MMCMLXII

– Ramdin. Voormalig assistent secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), ambassadeur Albert Ramdin, stelde zichzelf de volgende en verreweg belangrijkste vraag van de avond, op een eerste bijeenkomst —in 2016— van de Vereniging van Economisten: “…de cruciale vraag die misschien gesteld moet worden is: als wij weten wat gedaan zou moeten worden, waarom gebeurt het dan niet… ?!”. Duidelijk wordt gelijk, dat in een samenleving waar de minst ontwikkelde en nog maar weinig te civiliseren elementen de ‘absolute macht’ grepen en consolideerden, deze vraag niet eens meer hoeft te worden beantwoord. In een ‘…wij tweetjes regiem…’, hoeft de pauper absoluut geen fundamentele ontwikkeling(-en) naar het betere te verwachten.

– Driester. Gewelddadige berovingen hebben met de dag een steeds driester wordend karakter gekregen. Maar misschien kijken de mensen, belast met de veiligheid van land en volk, nog een beetje langer naar de absurdistische statistieken uit buurlanden, de regio en in het ergste geval ook naar voortvarende pepergroei in Saramacca. Houwers en ander handgereedschap, blijken allang geen selectief instrument meer te zijn om de agrarische landbouw te bevorderen. Eerder in gebruik genomen, als slag- en kapwapens bij de berovingen van weerloze burgers.

– Draagmieren. Dat volkje heeft nu eenmaal maling aan de secundaire gevolgen van hun activiteiten. Zo ook de schepselen die denken met het leeghalen van cambio’s, er persoonlijk wel degelijk beter van te mogen worden. Totdat de leefomgeving in totale woestenij is veranderd. Fenomenaal voor het inter-relationele, op het micro- en macroperceel…, zal wel weer blijken. Econ-chaos!

– Mislukt. De openbare aanklager in NL heeft donderdag 140 uur werkstraf geëist tegen oud-COA-baas Nurten Albayrak. COA staat voor: (1)Centrale Opvang Asielzoekers of (2) Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. De Nederlandse Justitie verdenkt haar ervan, dat ze valse afspraken in haar agenda heeft laten zetten en daarmee ‘valsheid in geschrifte’ heeft gepleegd. De strafzaak draait om het gebruik van de dienstauto en boetes die ze kreeg toen ze in privétijd met die auto reed. Ze zou door haar secretaresse en chauffeur werkafspraken in haar agenda hebben laten zetten, om de schijn te wekken, dat ze ergens zakelijk geweest was. Terwijl dat absoluut niet zo was, stelt het OM.

– Gelukt. Arib, de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer der Statengeneraal is pas sinds haar vijftiende in Nederland. Een toonbeeld van geslaagde integratie. Als Geert Wilders echt voor snelle aanpassing is, had hij woensdag jl. niet boos van Arib moeten weglopen maar haar moeten omhelzen. Ze studeerde aan de hogeschool en aan de universiteit, schreef twee boeken over emancipatie en de onderdrukte positie van moslimvrouwen. Ze richtte de Marokkaanse vrouwenvereniging op. Ze demonstreert mee bij de Gay Pride. Ze zat in een Marokkaanse politiecel, omdat ze zich publiekelijk inzette voor de positie van vrouwen daar. En in weerwil van alle klagers die anders beweren…, Arib spreekt echt bovengemiddeld goed Nederlands. Ze komt een stuk makkelijker uit haar woorden dan Alexander’s gemalin Maxima uit Argentinië. Khadija Arib (PvdA) is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. In de vierde ronde kreeg ze 83 stemmen, tegenover 51 stemmen voor Ton Elias (VVD). Arib wordt daarmee de officiële opvolger van de vorige maand afgetreden Anouchka van Miltenburg.

– Run. ‘Ya can run, but ya can’t hide…’. De voortvluchtige terreurverdachte van de mega aanslag in Parijs, Salah Abdeslam, heeft contact gezocht met een Belgische advocaat. Dat meldt het Belgische persbureau Belga op basis van “…een goede bron…”. Media in België schrijven dat het zoeken van contact erop duidt, dat hij zich mogelijk wil aangeven. Het Federaal Parket in België geeft vooralsnog geen commentaar. Het is voorlopig niet meer dan een gerucht, waarop het niet gaat reageren. Ook de betrokken advocaat, Sven Mary, onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

– Verbod. Real Madrid en Atlético Madrid mogen de komende twee transferperiodes geen aankopen doen. De FIFA heeft de clubs die straf opgelegd, omdat zij de regels hebben overtreden rond het aantrekken van spelers onder de achttien jaar. Bovendien kreeg Atlético nog een boete van bijna 825.000 euro. De Koninklijke moet bijna 330.000 overmaken aan de Wereld Voetbal Bond. De FIFA geeft de clubs drie maanden de tijd om de fouten, die gemaakt zijn met diverse spelers, te herstellen. Bij Atlético gaat het om voetballers die tussen 2007 en 2014 voor de club in actie kwamen, bij Real om spelers die er tussen 2005 en 2014 speelden.

– Mes. Het mes gaat erin bij Justitie – Suriname, onder Jennifer van Dijk Silos. Werknemers onder contract, zullen vaker dan gewoonlijk(…), geen verlenging van de arbeidsovereenkomst mogen meemaken. Dat is wat er is aangemeld. Ook de uitkering van een schamele SRD100,—, zoals eerder beloofd of als worst aan ambtenarij voorgehangen, schijnt er niet langer in te zitten. Gevolgtrekking, dat de CLO absoluut geen wonderen meer mag verwachten. Het schip van de Staat is door abominabele beloodsing, compleet aan de grond gelopen.

– Staatsolie. ‘Scramble…’ en dan maar vertellen, dat heftige bezuinigingen en schrappen van bepaalde ‘project incentives’ noodzakelijkerwijs nu al worden doorgevoerd. Bij een prijs van ruwe aardolie, tussen de 30 en 20 US-dollar per vat/barrel is het niet anders.

– Oscar. ‘The Revenant’ is met twaalf nominaties de koploper in de race om de Oscars dit jaar. Het drama met in de hoofdrol acteur Leonardo DiCaprio maakt onder meer kans op de prijzen voor beste film, beste acteur, regie en scenario. De film was eerder deze week ook al de grote winnaar bij de uitreiking van de Golden Globes.

– Sleep. De gestresste gemeenschap, wonend en werkend in de kuststreek, heeft het nu alsmaar moeilijker om de slaap te vatten. Naast de sores van alle dag, is de brand-/rookontwikkeling ten noorden van Paramaribo van dien aard geraakt, dat ook ernstig benauwde toestanden bij huisartsen en de ‘spoedeisende’ worden aangemeld. Het wordt er in Suriname bepaald niet gemakkelijker op. Zeker niet voor de longpatiëntenkolonie en daarbovenop ook nog een strak aanzwellende ‘pina’.

– Premier. Het Turkse leger heeft volgens de minister-president, in reactie op de bomaanslag in Istanbul dinsdag jl., bijna vijfhonderd keer geschoten op doelwitten bij Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Daarbij werden bijna tweehonderd leden van de terreurbeweging gedood, onder wie de regionale leiders. Dat meldde de Turkse premier Ahmet Davutoglu, op de donderdag.

– Jakarta. Verschillende aanslagen in het centrum van Jakarta hebben donderdagmiddag zeven mensen het leven gekost. Onder hen zijn zeker vijf aanslagplegers. De terroristen hebben een band met de terreurorganisatie IS. Een Nederlander werd zwaar gewond. Een Canadees en een man uit Indonesië kwamen om het leven. Om hoeveel gewonden het precies gaat, is niet nog niet bekend. Persbureau AP spreekt van zeker 50 gewonden. Twee van de mannelijke aanslagplegers bliezen zichzelf op bij een politiepost nabij een vestiging van de koffieketen Starbucks. Drie van hen kwamen om het leven tijdens een schietpartij in het Jakarta Theater. De gewond geraakte Nederlander Kieft, wordt al urenelang geopereerd in een ziekenhuis. Media meldden eerder dat deze man overleden was, maar Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dit niet bevestigen. De politie ontdekte later, tijdens een stadsonderzoek rondom de Starbucks en in het naastgelegen gebouw…, zes niet-ontplofte bommen. Deze zijn inmiddels onschadelijk gemaakt.

– UvS. Een nieuw universiteitsbestuur in SU, is onder leiding van veteraan Jack Menke, op de donderdag geïnstalleerd. Het bestuur onder voorzitterschap van Ryan Sidin, moest politiek verwachtbaar plek ruimen.

– ‘Human rights abuse’. De Vernigde Staten van Amerika heeft tien gevangenen uit de militaire basis Guantánamo Bay op Cuba overgebracht naar de Golfstaat Oman. Het aantal gevangenen in de omstreden inrichting is daarmee onder de honderd gedaald.. De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, bevestigde dat fenomeen op de donderdag. Het gaat om tien gevangenen met de Jeminitische nationaliteit die woensdagavond naar Oman zijn overgebracht. Zij zaten al meer dan tien jaar zonder enige aanklacht of procesgang vast in het interneringskamp op Cuba. De tien zijn uit ‘humanitaire overwegingen’ naar Oman gevlogen en niet naar Jemen, omdat daar een oorlog woedt. Oman nam in 2015 ook al tien gevangenen op. Carter kondigde in december 2015 aan, dat gevangenen in groepen zouden worden verplaatst naar andere landen.

Justitia Pietas Fides MMCMLXII

More
articles