Niet alleen bushouders denken aan tariefsverhoging als gevolg van de devaluatie. Ook boothouders in Commewijne willen hun tarieven verhogen. Momenteel vaart een bootsman een passagier voor SRD 1.25. De trajecten die de boothouders onderhouden, zijn onder andere Meerzorg-Paramaribo, Mariënburg-Johanna Margaretha, Alkmaar-Kroonenburg. Naast dit tarief krijgen de boothouders een subsidie van de regering van ruim SRD 600 per maand. De verhoging moet volgens de boothouders of in de vaartarieven worden doorberekend of in de subsidies.
Momenteel is de regering ook zes maanden achter met het betalen van de subsidies. Ruim 62 bootsmannen wachten op deze middelen die intussen opgelopen zijn tot ruim SRD 250.000. Voorzitter van de vereniging van boothouders in Commewijne, Michel Nathoe, bevestigt tegenover De West dat er wederom een achterstand is.
“Wij hebben de declaraties al ingediend in december en verwachten dat de regering deze middelen beschikbaar stelt.” Ook zegt Nathoe dat er een voorstel klaarligt om de subsidies te verhogen. “Hoe hoog de verhoging moet worden, is voor elke boothouder verschillend”, zegt hij. “De verhoging wordt berekend afhankelijk van de trajecten die worden verzorgd door de boothouders.” Hij begrijpt dat de boothouders een verhoging willen hebben, want vanwege de devaluatie en de verhoging van de benzineprijzen komen de boothouders nauwelijks uit met hun inkomsten. Daarnaast moeten ze goed voor hun transportmiddel zorgen. Een buitenboordmachine die nog SRD 7000 kostte aan het begin van het jaar 2015, kost nu bijna SRD 15.000. “U begrijpt dat wij niet slechts buitenboordmachines nodig hebben om te varen. We kopen het en we moeten het servicen. Daarnaast moet onze boten van tijd tot tijd ook gecontroleerd worden op schade en krijgen zij ook een onderhoudsbeurt”, aldus een boothouder die het traject Meerzorg-Paramaribo verzorgt. Als de regering niet meewerkt met de verhoging van de subsidies, zullen de boothouders genoodzaakt zijn om het tarief van SRD 1.25 te verhogen. De passagiers zullen de dupe hiervan worden. “Maar wij kunnen er niets aan doen. Wij werken ook en als we niet commercieel zijn heeft het geen zin om nog een boot te varen”, aldus de boothouder.
-door Seshma Bissesar-