PL informeert naar standpunt DNA-voorzitter

Via haar raadsman mr. Gerold Sewcharan, heeft de Pertjajah Luhur (PL) een schriftelijke bevestiging gevraagd van parlementsvoorzitter drs. Jennifer Geerlings-Simons over het niet doen participeren van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan in De Nationale Assemblee (DNA). “Het toch toelaten van betrokkenen en hen bijvoorbeeld doen participeren in wetgevingsactiviteiten zou de rechtsgeldigheid van al die wetten kunnen aantasten, met alle gevolgen van dien”, aldus de voorlichtingsdienst van de partij in een communiqué. De raadsman wijst erop dat de rechter vonnis heeft gewezen, waarbij onder meer is aangegeven op pagina 13 punt 4.3 dat ‘de terugroeping van de leden reeds een feit is’. Voorts haalt hij aan dat op pagina 14 vermeld staat dat ‘de terugroeping niet in strijd met de Statuten en het Huishoudelijk Reglement is geschied en aldus aannemelijk is dat de terugroeping rechtsgeldig is’. Ook heeft de rechter meegegeven ‘de kerngedachte van de terugroeping, zoals vermeld in de Memorie van Toelichting in de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers, om volksvertegenwoordigers te noodzaken extra aandacht te besteden aan hun politieke gedragingen c.q. ethische en morele normen en waarden’.

De brief is op 7 januari afgegeven aan het parlement, met inbegrip van een kopie van het vonnis, alsook afschriften van de brieven van de PL aan DNA betreffende de terugroeping van Sapoen en Chitan.

De parlementsvoorzitter heeft eerder aan De West laten weten dat zij zich door juristen omstandig laat informeren. Zo probeert ze inzichten te verschaffen voorafgaand aan een besluit om de twee PL-dissidenten wel of juist niet uit te nodigen. De verwachting is dat de eerste parlementsvergadering voor dit jaar nog deze week plaatsvindt.

More
articles