Fly All Ways altijd overal

Surinames nieuwste internationale vliegmaatschappij, Fly All Ways (FAW), is van plan altijd gereed te staan om te vliegen en om elke bestemming in de regio te kunnen aandoen. Het bedrijf wenst zich onder meer te kenmerken door het uitvoeren van nieuwe routes en het aandoen van destinaties in het Caribisch gebied en het noorden van Zuid-Amerika waarop er nog geen rechtstreekse vluchten vanuit Suriname worden uitgevoerd. Directeur-eigenaar Amichand Jhauw, zegt dat hij met FAW, Suriname extra wil gaan promoten met het doel meer toeristen uit de regio naar Suriname te halen. FAW houdt kantoor aan de Parastraat, maar de diensten worden uitgevoerd vanuit de Johan Adolf Pengelluchthaven.

De maatschappij heeft gistermiddag haar inaugurele vlucht uitgevoerd boven Suriname, nadat de lancering op de Johan Adolf Pengelluchthaven (JAP) had plaatsgevonden met bemoedigende woorden van minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en een ambitieuze toespraak van Jhauw en zijn president-commissaris Frits Pengel.

FAW biedt haar diensten aan met twee Fokker F70 toestellen, die eerder hun diensten hebben bewezen aan de KLM. Elk van de toestellen heeft 80 zitplaatsen. Jhauw zegt dat de toestellen zijn aangeschaft in een serie van opeenvolgende bedrijfsactiviteiten in aansluiting op een succesvol marktonderzoek. De ‘kisten’ hebben vervolgens een complete revisie ondergaan in Groot-Brittanie waarna ze via de Noordplool naar Suriname zijn gevlogen.

Officieel bestaat het bedrijf sinds 2012, maar zij kreeg eerst op 23 oktober vorig jaar haar Air Operator Certificate uitgereikt door de Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS). Het certificeringsproces duurde bijna twee jaar. Hoewel het bedrijf daarmee een brevet van geschiktheid op zak heeft, zal de luchtvaartwaakhond in de beginfase nog een oogje in het zeil houden en in nauw contact staan met het bedrijf.

Hoewel ook hij veel verwacht van de nieuwe maatschappij, heeft de TCT-minister de FAW-leiding gewaarschuwd dat met de inauguratie de missie nog niet is volbracht en dat er nog een lange weg moet worden afgelegd om de vruchten van alle noeste arbeid te plukken. Hij geeft de garantie dat de overheid daarbij alle ondersteuning zal geven.

Rusland wijst op het grote tijdverlies waarmee reizen in de regio doorgaans gepaard gaat. Volgens hem balen toeristen en zakenmensen ervan dat een kostbare dag zo om is voor wie een eenvoudige vliegreis wenst te ondernemen tussen twee plaatsen in het Caribisch gebied. “Fly All Ways zal dat positief veranderen”, sprak hij hoopvol. Mocht FAW daarin slagen, dan zal regionaal reizen en internationale trips organiseren, wellicht vlotter verlopen. Rusland, die president Desiré Bouterse vertegenwoordigde, vroeg Jhauw de commerciële basis van zijn bedrijf niet uit het oog te verliezen.

De TCT-minister hoopt dat de operatie van FAW een boost zal geven aan de toerismesector.

More
articles