Bouterse/Adhin moet ‘slecht beleid’ bij rechter verantwoorden

President Desiré Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin, moeten zich op 14 januari verweren tegen de klacht van een groep ontevreden burgers die een zaak hebben aangespannen tegen het presidentskoppel, omdat zij slecht beleid voert in plaats van zich conform de grondwet en de ambtseed goed van haar taak te kwijten. Voorafgaand aan de rechtszaak, hadden de verzoekers in december 2015 een brief gericht aan Bouterse en Adhin met het verzoek het roer om te gooien, maar ze legden die oproep naast zich neer. Volgens de oproep van de rechter, moet het presidentskoppel in persoon verschijnen, doch de mogelijkheid is geboden zich te laten vertegenwoordigen.

Het initiatief om de president en de vicepresident via de groene tafel te dwingen te doen wat zij in hun ambtseed hebben beloofd, komt van John J.R. Matadin (gepensioneerde), Shaym K. Ausan (ondernemer), Anand I. Soechitram (advocaat), Winston J. Notapawiro (student) en Nawien Bhoelai (technicus).

VOLKSWIL

Soechitram zegt in een gesprek met De West dat hij de kleine vorderingen in het proces met goede moed volgt. Hij voert het proces zelf. “Toen ik vorig jaar begon aan deze misschien lange weg, hebben veel mensen zich afgevraagd wat ik wilde bereiken. Ook collega-juristen vroegen zich af of ik wel alles op een rij had, maar langzamerhand zien steeds meer mensen dat democratie meer is dan wachten op een verkiezingsdag om je stem uit te brengen. Met de grondwet in de hand, moeten we als burgers de regering en het parlement ter verantwoording kunnen roepen, zolang zij niet de wil van het volk dienen.”

UNIEKE ZAAK

Soechitram wil niet ingaan op de vraag hoeveel procent kans op slagen hij heeft. Hij heeft wel het volste vertrouwen in de rechtsstaat, in het Hof van Justitie en in elke individuele rechter. Hij geeft toe dat dit proces geen vergelijkingsgeval kent, omdat het om een unieke zaak gaat.

Soechitram: ,,Maar eerste keer of niet, dit is wat wij in 1987 bij referendum hebben aangenomen, een grondwet waarmee een parlement wordt ingesteld. En als parlementariërs beweren dat zij namens het volk handelen, laten zij dan doen wat het volk wenst en nalaten wat het volk niet wenst.

Het volk wenst geen verhoging van de water- en stroomtarieven en het volk wenst geen devaluatie. Waarom doen meneer en mevrouw de parlementariër dan geen moeite  om dat te voorkomen, maar laat zij de regering, althans de president en de vicepresident, maar hun gang gaan, al leidt dat niet tot verheffing van het volk? Op het moment waarop een parlement beslissingen neemt, die indruisen tegen de wil van een volk, is zij niet langer in die positie namens het volk te handelen. De volksvertegenwoordigers handelen daarmee tegelijk ook tegen hun ambtseed en tegen de grondwet.”

Het is de eerste keer dat iemand langs deze weg de top van het land confronteert met de grondwet. Soechitram en zijn ‘medestanders’ hebben ondertussen ook een zaak lopen tegen De Nationale Assemblee (DNA) als entiteit, tegen alle 51 parlementariërs hebben zij een aparte zaak aangespannen. Ook zij hebben een oproep om te handelen conform hun ambtseed en de grondwet genegeerd. De groep had in een deurwaardersexploot geëist dat zij, individueel en in vereniging, de regering zouden gelasten haar beleid zichtbaar om te buigen en alle al ingevoerde maatregelen terug te draaien, tot aan de dag van de verkiezingen. De groep vindt onder meer dat de ingevoerde economische ‘nood’ maatregelen, waaronder de devaluatie, moeten worden teruggedraaid. Hetzelfde geldt voor de verhogingen van de tarieven voor nutsvoorzieningen (stroom en water).

Om het slechte beleid van de regering te illustreren, noemt de in de regering teleurgestelde advocaat in één adem de voorgenomen benoeming van een drugsveroordeelde (Hans Jannash) tot hoofd van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst, de dalende interesse van ondernemers om te investeren, de teruglopende ontwikkeling van het land in alle sectoren en de tierende corruptie.

“Mensen worden wrevelig, er is geen geloof meer als slechts een handjevol mensen profiteert en het gros met de dag achteruitgaat. Hier moet op een dag een eind aan komen”, aldus Soechitram.

More
articles