Bouterse meer bezig met bestrijding armoedesymptomen

foto: Johan de Randamie

“President Desi Bouterse doet nog steeds niets anders dan het volk misleiden. Daarnaast is hij met een nieuwe liefhebberij gestart en dat is het bestrijden van de symptomen van armoede.” Zo luidt het commentaar van parlementariër Mahinder Jogi (VHP) op de oudejaarsrede van de president. Jogi zegt dat deze rede afgeleid is van de jaarrede die in het parlement reeds is gepresenteerd. Dat Bouterse het volk nog steeds misleidt, is volgens de volksvertegenwoordiger direct op te merken uit deze toespraken.

In de oudejaarsrede zegt Bouterse onder meer dat de economie gediversificeerd moet worden en dat er investeringen zullen komen in de landbouwsector. “De president praat wel over diversificatie van de economie, maar hij zegt niet hoeveel middelen hij heeft om dit te realiseren. Hoeveel gaat hij bijvoorbeeld uitgeven aan de toerismesector?”, vraagt Jogi. Terwijl de president ook praat over investeringen in de landbouwsector is te merken dat de suppletoire begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij met SRD 10 miljoen minder is geworden, terwijl dat van andere ministeries juist meer is geworden.

“Hoe ga je in godsnaam de landbouw stimuleren en de sector redden van de ondergang? Waar heeft de president het over?” Volgens de VHP-parlementariër is de regering totaal niet aan het bezuinigen, maar gaat gewoon door met haar verspillingsgedrag zonder erop te letten of de inkomsten het toelaten. Het project Naschoolse Opvang (NSO) is hier duidelijk een voorbeeld van, de regering begrijpt nog steeds niet dat er eerst verdiensten moeten zijn voordat er uitgegeven kan worden. “NSO wordt herstart, maar er is nooit een evaluatie gepresenteerd in het parlement. Hoe kan je dan zeggen dat je bezuinigt en dat je op de centen gaat letten? Door mensen hun stroom- en waterrekening te betalen, bestrijdt je ook geen armoede, maar je bestrijdt slechts de symptomen van armoede. Waar is je plan om armoede te bestrijden?” Een ander groot voorbeeld van misleiding is het waterprobleem in Commewijne. Onder Bouterse 1 hebben vooral oppositieparlementariërs aandacht hiervoor gevraagd. Zij werden echter met de grond gelijk gemaakt door INFO ACT. “Vandaag de dag zijn het juist de coalitieparlementariërs in Commewijne die hiervoor aandacht vragen in De Nationale Assemblée. Wie misleidt wie? Diezelfde mensen van de coalitie vertellen in hetzelfde parlement hoe nijpend het probleem in Commewijne is en toch maakt president Bouterse Marlon Oosterling directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, terwijl hij totaal niets heeft uitgevoerd in Commewijne”, besluit Jogi. Hij zegt dat de regering alles op alles zal doen om haar termijn uit te zitten, zodat vrienden en familie geaccommodeerd zijn.

door Seshma Bissesar

More
articles