De spanning is om te snijden in het kamp van oppositiepartij Pertjajah Luhur (PL). Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) maakt vanmiddag bekend of zij de parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, allebei dissidenten uit de PL, terugroept of niet. Mochten ze hun zetel in het parlement verliezen, dan komen Barkat Mohabali (Wanica) en Prem Sardjoe (Saramacca) in beeld als de opvolgers van Sapoen, respectievelijk Chitan. Het kan PL-voorzitter Paul Somohardjo niks schelen dat Mohabali van de VHP is en Sadjoe van de NPS.
Het besluit van het CHS komt pas na een beraad, maar volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo valt er niks te beraden. Het CHS zou de competentie missen om de eventuele rechtmatigheid te toetsen. Dit instituut zou volgens zijn redenering onder de huidige omstandigheden waarbij Sapoen en Chitan door de partij zijn geroyeerd en op basis van de Terugroepwet zijn teruggeroepen, geen andere keus hebben dan gevolg te geven aan wat de wet gebiedt: het tweetal terugroepen en daarmee de weg vrij maken voor de kandidaten die direct na hun volgen op de kandidatenlijsten van V7. De PL maakte bij de verkiezingen van mei 2015 deel uit van V7.
Na de verkiezingen liet het tweetal de partijinstructies varen, ging zijn eigen weg en liet zich opslokken door de coalitie, dit tot overmaat van ramp voor de PL. Een eerdere poging van Somohardjo om de twee vorig jaar terug te roepen liep schipbreuk, een rechter besliste dat ze niet conform de partijstatuten waren geroyeerd. Daarom gingen de PL-structuren in beraad en doorliepen het hele proces opnieuw.
De PL-leiding verwittigde het CHS vervolgens van het royement, waarmee een inzet was gegeven tot de terugroeping. Het bureau moet volgens de wet dan binnen veertien dagen na die kennisgeving een vergadering beleggen om zich daarover te beraden en de resultaten van die beraadslaging openbaar maken.
De partijtop heeft een persconferentie gepland voor vanmiddag 16:30 uur. Die komt in aansluiting op de beslissing van het CHS, die om 16:00 uur wordt verwacht. De partijleiding wenste geen interview af te staan in aanloop op de uitspraak van het CHS. Ook het CHS houdt tot dan de lippen stijf op elkaar.
Bronnen bij de partij verklappen wel dat er rekening mee wordt gehouden dat het CHS Sapoen en Chitan niet zonder meer uit De Nationale Assemblee zal wippen. Waarom? Omdat ze formeel de PL-fractie nooit hebben verlaten.
Mocht het CHS beslissen om de Terugroepwet niet toe te passen op de twee, dan heeft de partijtop alvast een ander plan klaar. Het is niet uitgesloten dat er een rechtszaak wordt gelanceerd om het CHS te dwingen zulks toch te doen.
Met de afwijzing van een verzoek van Sapoen en Chitan door de kortgedingrechter, heeft de partijtop goede hoop op een overwinning, op korte of lange termijn. Ze hadden de rechter gevraagd om besluiten genomen op een partijraadsvergadering, nietig te verklaren in een poging ook de voorgenomen terugroeping te ondermijnen. De rechter floot de gevallen PL’toppers terug, hetgeen inhoudt dat hun royement gehandhaafd blijft.
Bij het ter perse gaan van deze editie was de vergadering van het CHS nog niet aangevangen.