BOG niet tevreden over onverschilligheid voor Zika-virus

Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) Suriname, is niet tevreden over de houding die wordt aangenomen met betrekking tot het Zika-virus. Volgens Lesley Resida, directeur van het BOG, heerst er een nonchalante houding, terwijl mensen alert zouden moeten zijn. “Wij propaganderen niet dat mensen zich moeten laten controleren op het virus, maar ze kunnen zichzelf wel beschermen.” Het BOG blijft doorgaan met aanbevelingen doen. De directeur noemt het vooral belangrijk dat mensen extra voorzichtig zijn als ze het vermoeden hebben dat ze zelf het Zika-virus hebben. “Juist dan kunnen ze het beste maatregelen treffen om het virus niet verder te verspreiden”, aldus Resida.

Het virus, dat dit najaar zijn intrede in Suriname heeft gedaan, vertoont symptomen van een milde vorm van dengue. Veel mensen laten zich niet controleren, omdat het virus meestal na een paar dagen weer verdwenen is. Het aantal gevallen is daardoor moeilijk bij te houden, maar volgens Resida blijft het aantal binnenkomende meldingen vrij stabiel. Hij geeft aan dat er nog niet kan worden gezegd of we de piek van het virus al hebben gehad.

Het BOG en het ministerie van Volksgezondheid roepen als sinds de intrede van het virus op om actief aan muskietenbestrijding te doen, door broedplaatsen op te ruimen.

Eind november werd het virus in verband gebracht met de hersenaandoening microcefalie bij ongeboren baby’s. Dat is een aandoening van het zenuwstelsel die zich meestal ontwikkeld in de eerste maanden van de zwangerschap. Als gevolg hiervan wordt het kind geboren met een afwijkende schedel. Resida kan hier verder nog niet veel over zeggen, omdat er momenteel nog onderzoek naar het verband gedaan wordt. Het onderzoek wordt onder andere gedaan in Brazilië, met behulp van de Universiteit Utrecht. Suriname heeft aangeboden om ook in ons land onderzoek te komen doen.  Ook in Nederland heeft zich onlangs een geval van het Zika-virus voorgedaan. De International Society For Infectious Diseases (ISID) gaf 13 december verslag van een 60-jarige vrouw die na een vakantie van drie weken in Suriname bij terugkomst in Nederland symptomen van het virus vertoonde. De vrouw meldde zich op 2 december in Rotterdam bij het Erasmus Medisch Centrum.

More
articles