Brandweer raadt knalvuurwerk af

De brandweer heeft een algemeen advies uitgebracht aan de gemeenschap om geen knalvuurwerk aan te schaffen of af te schieten. Ulrich Coats, voorlichtingsman bij het Korps Brandweer Suriname (KBS) zegt in gesprek met De West dat er extreem knalvuurwerk in omloop wordt gebracht dat bij het afsteken ‘grote impact kan hebben op de directe en indirecte omgeving’. Dit soort vuurwerk brengt ook een verhoogd risico op verwondingen, materiële schade of brand met zich mee. Als de waarschuwing van de brandweer ingang krijgt bij de gemeenschap en genoeg consumenten het knalvuur in de winkel laten liggen, dan verwacht Coats dat het aantal vuurwerkslachtoffers beduidend minder zal zijn dan vorig jaar. In 2014 werden er totaal 21 vuurwerkslachtoffers geregistreerd, 2 bij de Spoed Eisende Hulp (SEH) van Nickerie en 19 bij de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.  Volgens Coats heeft het KBS de handen vol aan  de vuurwerkcampagne en het in paraatheid brengen van het korps in aanloop op de vuurwerkperiode.  Als onderdeel van de campagne heeft de brandweer onder meer broadcast berichten via sms naar mobiele telefoongebruikers verstuurd. Die berichten bevatten bewustwordingsboodschappen en tips hoe te handelen in geval van calamiteiten. Daarnaast worden er ook flyers gedistribueerd via scholen. Dit voorlichtingsmateriaal wordt door de leerkrachten bij de kwartaalrapporten van de pupillen gevoegd. Daarnaast houdt de brandweer buurtsessies waarbij de gemeenschap samen met het KBS van gedachte kan wisselen over manieren hoe de veiligheid op te voeren bij het afschieten van vuurwerk. Coats onderkent dat het afschieten van vuurwerk, zowel voor- als tegenstanders kent. “We proberen een balans te brengen tussen veiligheid en het afschieten. Zo nemen we alle adviezen mee.” De brandweervoorlichten geeft een voorbeeld: bij een sessie deden enkele mensen ook een beroep op de brandweer om ervoor te zorgen dat het vuurwerk tussen een bepaalde tijd van de dag afgeschoten wordt. Volgens Coats zijn enkele mensen de mening toegedaan dat er in de vroege ochtenduren, bijvoorbeeld 03.00 uur of 04.00 uur, geen knallend vuurwerk afgeschoten moet worden. Deze punten worden volgens hem meegenomen met het oog op eventuele nieuwe regels in de toekomst.

Voor wat de verkoop van vuurwerk betreft, deze zal volgens de brandweervoorlichter hoogstwaarschijnlijk op 27 december aanvangen. Het is hem nog niet geheel duidelijk wanneer de verkoop en het afschieten precies mag beginnen, maar het KBS gaat er vanuit dat de verkoop net als in de twee afgelopen jaren op zondag mag beginnen.

Vooruitlopend daarop laat de brandweer de groothandelaren monsters opsturen van de soorten vuurwerk die zij in voorraad hebben. Die worden getest, waarna de brandweer een advies uitbrengt op basis waarvan ze wel of niet uit de handel moeten worden gehaald.

Het blijkt dat bepaalde producten die niet geïmporteerd mogen worden, van andere  merknamen kunnen worden voorzien, zodat ze alsnog ‘onder de rader’ het land kunnen worden binnengebracht en gewoon op de markt kunnen opduiken. Coats geeft als voorbeeld  de knaller genaamd Silver Flower,  die verboden is om in Suriname te worden verkocht en afgeschoten. Dezelfde Silver Flower kan strikt formeel gezien bijvoorbeeld wel onder de naam Blue Flower geïmporteerd worden, omdat de laatst genoemde naam niet op de zwarte lijst staat.

Daarom probeert de brandweer nu met testen de samenstelling te achterhalen, zodat ook ‘verboden’ vuurwerk dat onder een ‘valse identiteit’ binnenkomt, kan worden verbannen.

door Ivan Summerville

More
articles