HVB-PL ligt niet wakker van actie Somohardjo

De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) binnen de Pertjajah Luhur (PL), ligt niet wakker van de acties van PL-voorzitter Paul Somohardjo. Integendeel is de groep zelfverzekerder dan ooit. Dat zegt HVB-lid Rudi Soerodimedjo in gesprek met De West. Het PL-hoofdbestuur heeft dit weekeind tijdens een partijraadsvergadering Raymond Sapoen, de voorman van de dissidenten, en nog vier partijtoppers voorgedragen voor ontheffing uit hun functies. Het gaat om: Diepakkoemar Chitan, Mike Noersalim (minister van Binnenlandse Zaken), Rudy Soerodimedjo en Isaak Soerokarso. Staande dezelfde vergadering heeft de raad met een overweldigende meerderheid goedkeuring gegeven aan het plan van het hoofdbestuur om via de Terugroepwet Sapoen en Chitan uit De Nationale Assemblee (DNA) te zetten.

Het tweetal bezette tijdens de verkiezingen van 25 mei dit jaar namens de PL prominente plaatsten op V7-lijst, maar ging hun eigen weg nadat ze eenmaal tot parlementariërs werden gekozen. Ze richtten vervolgens de Vernieuwingsbeweging op en sindsdien is het oorlog tussen de HVB en het hoofdbestuur.

“Met zijn acties heeft Somohardjo wederom bewezen dat hij geen visie heeft. Wanneer er wordt gezegd dat de PL geen visie heeft, dan bedoelt men daarmee niets anders dan dat Somohardjo geen visie heeft, want de PL bestaat ook uit topkader met veel visie”, zegt Soerodimedjo.

“Somohardjo kan vanwege zijn voorzitterschap de leden wel royeren, maar de parlementariërs terugroepen lukt hem nooit”, aldus de HVB-er. Volgens Somohardjo zijn de kernen en structuren van de partij het erover eens dat de parlementariërs worden teruggeroepen, maar Soerodimedjo vertelt dat Somohardjo slechts werkt met fictieve kernen. “Een kern bestaat uit tenminste 50 leden. Binnen PL bestaan de kernen niet eens uit vijf mensen. Hoe komt die man aan zijn structuren en kernen?”, aldus Soerodimedjo. Hij zegt dat Somohardjo wederom een wolkenverhaal bij elkaar heeft gefantaseerd en dit op de mouw van de gemeenschap tracht te spelden. “Somohardjo is niets anders dan een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Hij tracht steeds de bevolking in de maling te nemen. Kijk maar naar zijn volkswinkels die met zoveel show worden aangekondigd, maar uiteindelijk draait geen enkele winkel”, zegt Soerdomidejo spottend. Hij somt nog enkele zaken op: “Ook moet de gemeenschap horen dat hij komt met een rijstpellerij, een drukkerij en een bakkerij, maar uiteindelijk is niets hiervan terecht gekomen. Hoeveel broden heeft Somohardjo gebakken in zijn bakkerij? Dan hoor je ook dat hij komt met een SRD 100.000 fonds voor ondernemers. Weet hij wel wat ondernemen is?”. “Volgens Soerodimedjo geeft Somohardjo de PL een slecht imago. “Somohardjo is niets anders dan een landrover. Hij is de enige PL’er die zichzelf zoveel grond heeft toebedeeld. Vandaag de dag heeft hij al zijn gronden verpand en maakt rare sprongen, aldus Soerodimedjo. Hij vindt dat de PL-voorzitter waardig afscheid moet nemen van de partij en deze moet overdragen aan de jongeren.

-door Seshma Bissesar-

More
articles