Cambio’s hebben geen hand in chaos valutamarkt

‘Het valt niet te ontkennen dat er een zekere krapte heerst op de valutamarkt, echter zijn enkele kwaadwillige krachten doelbewust bezig om de situatie aan te grijpen om de valuta-onrust nog meer aan te wakkeren. De cambio’s bemerken nog steeds een zekere invloed van speculanten op de valutamarkt die bewust de valutakoersen aanjagen, soms ook op een subtiele wijze’, aldus de Vereniging van Cambiohouders in een persbericht. De vereniging wast haar handen in onschuld en laat weten part noch deel te hebben aan de chaos die er heerst.

Door een vrijwel simultane samenloop van omstandigheden, zoals de verhoging van de tarieven voor nutsvoorzieningen, verhoging van de goverment take op brandstof, de devaluatie en de krapte op de valutamarkt, zijn de nodige spanningsvelden ontstaan binnen de economie en het besteedbaar budget.

De vereniging schrijft verder dat er regelmatig, vooral op de sociale media, tal van ongefundeerde verdachtmakingen, geruchten en doemscenario’s opduiken waarbij een naderende devaluatie wordt gesuggereerd of waarbij burgers wordt geadviseerd hun spaar- en valutategoeden van de bankrekeningen te halen, omdat deze niet voldoende gewaarborgd zouden zijn.

‘Deze gifmengers misbruiken ook de officiële berichten over de betalingsperikelen van de overheid om hun verhaal gestalte te geven en zorgen dat er continue een panieksfeer rondwaart onder de burgers en het bedrijfsleven. En paniek is nu eenmaal een slechte raadgever. De cambiohouders weten uit eigen ervaring dat de monetaire autoriteiten de heersende situatie heel goed kunnen taxeren en tactvol en met veel inzet werken aan het stabiliseren van de markt. De verhoogde controles, ongemelde invallen en het afsluiten van de haarden van illegaliteit, moeten daarom in dit kader worden geplaatst. Des te meer verdienen de monetaire autoriteiten alle ondersteuning, daar zij met de beperkte instrumenten welke zij voorhanden hebben toch alles eraan doen om de markt tot rust te brengen en te zorgen dat er een zekere valuta-instroom naar de markt behouden blijft’, aldus de vereniging in het bericht dat is ondertekend door verenigingsvoorzitter R. Bailal.

Het bericht verder:

‘Sturing geven aan een economie welke in de lift zit, is geheel iets anders dan leiding te geven aan een economie welke in zwaar weer terecht is gekomen. Door het continue ondermijnen van de ingezette stappen door de monetaire autoriteiten, is het moeilijk om te komen tot de noodzakelijke rust op de markt en dreigt een situatie te ontstaan van dweilen met een open kraan waarbij maar al te graag door bepaalde delen van de samenleving een beschuldigende vinger naar de richting van de cambio’s wordt uitgestoken als zijnde de ‘boosdoeners’.

Dankzij het continue overleg met de monetaire autoriteiten en het inzicht welke wordt verkregen, wensen de cambiohouders nadrukkelijk de burgers en

het bedrijfsleven aan te raden zich niet te laten opzwepen in een spiraal van paniek en zeker niet hun gelden bij de banken te doen opnemen om thuis op te potten met alle onvoorziene risico’s.

Met onder andere de interventies die momenteel worden gepleegd en de korte termijn vooruitzichten, is eerder een koersval verwachtbaar dan een verdere koersstijging.

De valuta hamsteraars en speculanten die de valutamarkt continue proberen op te jagen, zullen onverwachts voor grote verrassingen komen te staan en enorme koersverliezen lijden. De grootste bijdrage welke de totale samenleving kan leveren, is om het hoofd koel te houden en slechts valuta te kopen indien strikt noodzakelijk.

Ook aan de langste nacht komt er een einde en zal weer het daglicht doorbreken om ons pad te verlichten naar betere tijden.’

More
articles